Javite nam se
[email protected]

ESG savjetovanje

Ulagači, kupci i drugi dionici očekuju od poslovnog sektora da transparentno izvještavaju o svom društvenom i ekološkom utjecaju, kao i o svojim ciljevima za budućnost. Prednosti ispunjavanja tih očekivanja su dvostruke: vjerodostojno izvještavanje izgradit će povjerenje i pozicionirati vašu tvrtku kao odgovornu i održivu, a sam proces izvještavanja pozitivno će utjecati na vašu poslovnu praksu i ESG performanse.

Izvještavanje o održivosti vrlo je složen proces. Postoje brojni različiti međunarodni standardi i okviri, metodologije rangiranja, sustavi objavljivanja i načela izvješćivanja. Važno je odabrati najprikladnije formate i sukladno tome prilagoditi svoje procese izvješćivanja.

Preuzmite prezentaciju: EU Taksonomija

Preuzmite prezentaciju: CSRD

 

IDOP - Održiva poslovna strategija

Što se tiče identifikacije i implementacije DOP strategije, prvo, trebate jasno razumjeti što vaše poslovanje zahtijeva da bi napredovalo i u kojem smjeru želite ići. Razmislite o tome kako stvarate vrijednost. Koje prednosti vaša tvrtka nudi svojim kupcima, zaposlenicima, okolišu i društvu? Gdje su vaši utjecaji najveći? Što zanima vaše dionike? To će vam pomoći da odredite na koja se pitanja usredotočiti, tako da možete učinkovito rasporediti svoje resurse i razviti pristup  koji će podržati temeljne poslovne ciljeve vaše tvrtke.

Pomoći ćemo vam da se snađete u izazovima povezanim s zadovoljavanjem potreba vaših dionika u pogledu okolišnih, društvenih i upravljačkih aspekata. Zajedno ćemo razviti prilagođeno rješenje za postizanje vaših ciljeva održivosti.

 

Kako vam možemo pomoći?

Strategije održivosti odnose se na minimiziranje rizika, ali također i na iskorištavanje novih prilika. Istražujući najbolje prakse i analizirajući napore za održivost svojih kolega, konkurenata i kupaca, možete identificirati izvrsne prilike za diferencijaciju i rast.

Pomoći ćemo vam da ispitate globalne trendove – i pretvorite rezultate u pragmatične preporuke za vašu tvrtku. Učeći od drugih, nema potrebe ponovno izmišljati kotač.

Integrirano izvješćivanje nadilazi tradicionalne korporativno izvještavanje. Omogućuje vam praćenje cijelog niza čimbenika koji utječu na materijalna, nematerijalna, financijska i nefinancijska sredstva vaše tvrtke. Izvješća pružaju čvrst temelj za komuniciranje vaših procesa stvaranja vrijednosti i promiču integrirano upravljanje u cijeloj organizaciji.

Pomoći ćemo vam da identificirate i odlučite što uključiti u proces izvješćivanja kako biste uspostavili interne timove i procedure.

Uz financijske čimbenike, investitori i analitičari sve se više usredotočuju na ekološke, društvene i upravljačke (ESG) performanse tvrtki. Oni analiziraju ove informacijama koristeći ESG metodologije ocjenjivanja i rangiranja. Možemo odrediti koje su metodologije najprimjenjivije na vašu tvrtku i pomoći vam da dostavite potrebne informacije agencijama za rangiranje.

Također ćemo izvršiti analizu podataka koji nedostaju i raditi s vama na poboljšanju kvalitete ESG podataka u cilju razvoja politike upravljanja i sustava praćenja kako bismo poboljšali vaše rezultate.

Strategije održivosti odnose se na minimiziranje rizika, ali također i na iskorištavanje novih prilika. Istražujući najbolje prakse i analizirajući napore za održivost svojih kolega, konkurenata i kupaca, možete identificirati izvrsne prilike za diferencijaciju i rast.

Pomoći ćemo vam da ispitate globalne trendove – i pretvorite rezultate u pragmatične preporuke za vašu tvrtku. Učeći od drugih, nema potrebe ponovno izmišljati kotač.

Strukturirana procjena materijalnosti pomaže vam razumjeti koja su ekonomska, ekološka i društvena pitanja najrelevantnija za dionike vaše tvrtke, vaše utjecaje i probleme koji pokreću dugoročno stvaranje vrijednosti. On čini temelj za vašu održivu poslovnu strategiju, otkriva koje KPI-jeve treba pratiti i olakšava usklađivanje sa standardima izvješćivanja.

Identificirat ćemo potencijalno relevantne teme, pomoći vam u određivanju prioriteta iz različitih perspektiva i predstaviti materijalne probleme vaše tvrtke na način koji je lako razumjeti.

Vaši dionici su vrijedan izvor informacija. Suradnja s njima kroz ankete, intervjue, okrugle stolove ili forume daje vam vanjsku perspektivu o novim prilikama i rizicima koji se pojavljuju. Odnosi s vašim dionicima od vitalnog su značaja za održivo stvaranje vrijednosti i inovacije. Praktični pristup također vas pozicionira kao vjerodostojnog, proaktivnog partnera.

Identificirat ćemo dionike koji mogu dati relevantne povratne informacije o vašoj organizaciji, olakšati produktivnu interakciju i dokumentirati nalaze.

Kada razvijate (ili ažurirate) svoju strategiju, važno je razumjeti kako pitanja održivosti mogu utjecati na vašu sposobnost stvaranja vrijednosti na dugi rok. Preporučujemo integraciju održivosti u svoju osnovnu strategiju, iako vam također možemo pomoći da osmislite samostalni pristup održivosti.

Razviti ćemo vašu strategiju pomoću alata i osmisliti djelotvorne planove za implementaciju.

Ciljevi predstavljaju vašu predanost budućnosti. Oni vode vaše zaposlenike i drže vaše dionike na pravom putu. Temeljite svoje ciljeve održivosti na najrelevantnijim problemima svoje organizacije i koristite dobro osmišljene mjerne podatke kako biste mogli pratiti njihovu izvedbu tijekom vremena.

Možemo vam pomoći da razvijete smislene, djelotvorne ciljeve koji odgovaraju potrebama vaših dionika i koji imaju potencijal pokretanja inovacija i rasta.

Upravljanje rizicima za okoliš, društvo i upravljanje (ESG) ključno je za osiguravanje solidnog poslovanja. ESG rizici kao što su učinci klimatskih promjena (i njihovo ublažavanje), korupcija ili kršenja ljudskih prava mogu utjecati na vašu sposobnost stvaranja vrijednosti u kratkom, srednjem ili dugoročnom razdoblju.

Radit ćemo s vama kako bismo izvršili procjenu rizika i prilika za niz ESG čimbenika, tako da možete odrediti prioritete rizika s kojima se vaša tvrtka suočava i donositi bolje utemeljene odluke.

Što dobivate?

Izradu strategije i politika održivosti.

Kvalitetniju i transparentniju povezanost ključnih stakeholdera i Vašeg poduzeća

Ozelenjavanje poslovanja i pripremu izvještaja o održivosti.

Koordinatori smo nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvještavanja u Hrvatskoj.

nacionalna studija o stanju nefinancijskog izvještavanja u hrvatskoj

Imate pitanja?

Javite nam se za termin besplatnog prezentacijskog online sastanka

0+
Uspješnih izvještaja o održivosti

Vezani članci

Europski standardi za izvješćivanje o održivosti objavljeni u obliku delegiranog akta

31. srpnja 2023. objavljeni su Europski standardi za izvješćivanje o održivosti u obliku delegiranog akta Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti. Tom prilikom Patrick de Cambourg, predsjednik EFRAG-ovog Odbora za donošenje ESRS-a komentirao je:”S usvajanjem CSRD-a...

Saznajte više

Europski standardi za izvješćivanje o održivosti: nacrt delegiranog akta

Europska komisija objavila je na svojim službenim stranicama nacrt delegiranog akta koji donosi Europske standarde za izvješćivanje o održivosti (ESRS), a koji su predviđeni Direktivom o korporativnom izvješćivanju o održivosti 2022/2464/EU.  Novosti Ključne promjene koje je...

Saznajte više

Delegirani akt Uredbe o EU taksonomiji (04/2023)

Europska komisija objavila je na svojim službenim stranicama nacrt Delegiranog akta Uredbe o taksonomiji (Taxonomy Environmental Delegated Act) za preostala 4 okolišna cilja.  Ključne novosti Novi delegirani akt dodaje nove gospodarske aktivnosti na popis taksonomski prihvatljivih...

Saznajte više

Načelo dvostruke materijalnosti

CSRD (Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti) jasno naglašava potrebu izvješćivanja prema načelu dvostruke materijalnosti. Načelo dvostruke materijalnosti znači da kompanije u svoje izvješće o održivosti uključuju informacije o društvenim i okolišnim učincima koje su od...

Saznajte više

ESRS phase-in

CSRD (Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti) donosi nove obveze u pogledu izvještavanja o održivosti, a jedna od najznačajnijih je da će se prilikom sastavljanja izvješća morati koristiti obvezni EU standardi za izvješćivanje o održivosti (ESRS)....

Saznajte više

Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD)

Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti (eng. The Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) prihvaćena 10. studenog 2022. godine predstavlja regulativu EU-a koja zahtijeva od svih velikih društva da redovito i transparentno objavljuju informacije o učincima svojih...

Saznajte više

Europski standardi izvještavanja o održivosti (ESRS)

Direktiva o korporativnom izvječćivanju o održivosti (CSRD) uvodi nekoliko važnih promjena po pitanju objavljivanja okolišnih, društvenih i upravljačkih informacija, a jedna od njih je da će obveznici svoje izvještaje morati sastavljati prema europskim standardima za izvješćivanje...

Saznajte više

Postanite Voditelj održivih financija!

Kako bi potaknula pravovremeno ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja, Europska komisija predložila je set zakonskih prijedloga čiji je cilj potaknuti održiva ulaganja te unaprijediti izvještavanje vezano uz ekološko, društveno i korporativno upravljanje (ESG). Najveći izazov poslovnom sektoru...

Saznajte više

Hrvatske institucije aktivne u području održivosti i ESG izvješćivanja prve u svijetu predstavile Nacrt europskih standarda za izvješćivanje o održivosti (ESRS)

25. svibnja 2022. u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je prvi outreach event u svijetu s ciljem predstavljanja prvog skupa Nacrta europskih standarda za izvješćivanje o održivosti (ESRS). Uz podršku Europske savjetodavne skupine za financijsko izvješćivanje (EFRAG),...

Saznajte više

Predstavljanje EU Standarda za izvještavanje o održivosti (ESRS)

Pridružite nam se 25. svibnja 2022. godine u 10 sati u dvorani Hrvatske udruge poslodavaca na adresi Radnička cesta 37a na predstavljanju prvih 13 EU Standarda za izvještavanje o održivosti (ESRS) i doznajte na koga se...

Saznajte više

EFRAG pokreće javnu raspravu o nacrtu EU ESRS europskih standarda za izvješćivanje o održivosti

EFRAG pokreće javnu raspravo o prvom nacrtu europskih standarda izvješćivanja o održivosti koje je razvila Projektna Radna Skupina za Europske Standarde Izvješćivanja o Održivosti (EFRAG PTF-ESRS – EFRAG The Project Task Force on European Sustainability Reporting...

Saznajte više

Nacionalna studija o stanju nefinancijskog izvješćivanja 2019. i 2020.

Nakon prve Nacionalne studije koja je 2019. godine dala analizu stanja nefinancijskog izvješćivanja u Hrvatskoj za prvo dvogodišnje razdoblje obuhvativši izvješća iz 2017. i 2018. godine, Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) 2021. godine ponovno je...

Saznajte više

Primjena EU taksonomije - Kako započeti?

Primjena EU taksonomije je važna jer investitori mogu odrediti koja se ulaganja smatraju doprinosima europskim ciljevima zaštite okoliša. Europski zeleni plan ima za cilj postizanje održivosti gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike. Kako...

Saznajte više

Uredba o EU Taksonomiji za održivo financiranje: FAQ

Što je uredba o EU taksonomiji i koji su njezini ciljevi? U tekstu odgovaramo na često postavljana pitanja o EU taksonomiji. Završnim izvješćem o EU taksonomiji službeno započinje razdoblje prilagodbe za investicijske kuće i velika poduzeća...

Saznajte više

EU taksonomija - Što trebate objaviti i kada?

U nastavku članka nudimo odgovore na pitanja, što je EU taksonomija i što EU taksonomija zahtijeva da objavite i kada. Europska komisija je objavila mnogo regulatornih promjena u vezi s objavama okolišnih, društvenih i pitanja korporativnog...

Saznajte više

Komunikacija i izvještavanje

U razdoblju intenzivnog oglašavanja i novih medija, komunikacija i izvještavanje ključni su za identitet i ugled poduzeća. Ovo Razdoblje donijelo je prakse unutar kojih se identitet poduzeća počeo odvajati od vlastite reputacije te inzistirati na ponešto...

Saznajte više

Direktiva EU ''Direktiva 2014/95/EU''

U travnju 2014. godine, Europski parlament finalizirao je izmjenu Direktivu 2013/34/EU u pogledu objavljivanja nefinancijskih informacija i informacija o raznolikosti određenih velikih poduzeća i grupa, pod nazivom Direktiva 2014/95/EU. Ova je Direktiva dio šire inicijative Europske unije o društveno odgovornom poslovanju koja uključuje dosljedan pristup...

Saznajte više

Oblikovanje utjecajne suradnje i održive strategije

Dijalog s dionicima predstavlja proces kojim se kroz dijalog poduzeća s ključnim dionicima grade i održavaju odnosi u cilju poboljšanja poslovnih procesa i ostvarivanja održivog razvoja. Proces dijaloga može poprimiti mnoge oblike, uključujući jednosmjernu ili još...

Saznajte više

Što je nefinancijsko izvještavanje ili izvještavanje o održivosti?

Danas su poduzeća proširila svoj utjecaj do točke u kojoj poslovanje ne utječe samo na ekonomiju, nego i na društvo i okoliš. Poduzeća danas imaju značajan utjecaj na različita područja kao što su gospodarstvo, okoliš, socijalna...

Saznajte više

Budućnost nefinancijskog izvještavanja

GRI-jev projekt pod nazivom Sustainability and Reporting 2025 koji ima u cilju razotkriti glavna pitanja i probleme koji se odnose na nefinancijske izvještaje u predstojećem desetljeću, završio je objavljivanjem izvještaja pod nazivom The Next Era of Corporate Disclosure. Prema...

Saznajte više

Kako izvješćivati o upravljanju? (G of ESG?)

Kao što pokazuje analiza 1000 velikih poduzeća u EU i njihovih nefinancijskih izvješća provedena od strane Saveza za korporativnu transparentnost (engl. Alliance for Corporate Transparency), poduzeća trenutno ne pristupaju izvješćivanju i održivosti iz strateške perspektive – samo...

Saznajte više

Korporativno izvještavanje vezano za klimu i okoliš

Novi podaci i trendovi pokazuju određeni, ali nedovoljan napredak u korporativnom izvještavanju vezanom za klimu i okoliš što predstavlja prekretnicu izvještavanja o održivosti u Europi. Samo manji dio poduzeća – približno 30% – pruža dovoljno detaljne...

Saznajte više

KPMG-ovo istraživanje o stanju izvještavanja o održivosti 2020

Prvo izdanje istraživanja o statusu izvještavanja o održivosti KPMG je objavio 1993. Od tada, svake dvije ili tri godine stručna poslovna zajednica s nestrpljenje očekuje ovo istraživanje kako bi dobili najdetaljniji pregled trendova i budućih smjernica...

Saznajte više

Reforma koja će preispitati obveze organizacija za izvještavanje o održivosti u Europi

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost pripremat će mjesečne briefinge s fokusom na izvješćivanje o održivosti i nadolazeće izmjene NFR Direktive koje će objavljivati ​​tijekom 2021. godine. Briefing citira različite poslovne dionike, investitore i stručnjake za...

Saznajte više

Dio koji nedostaje: Korporativni standardi održivosti u EU

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Franck Bolda u...

Saznajte više

MSP i budućnost europskog izvještavanja o održivosti

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Franck Bolda u...

Saznajte više

Dubinska analiza održivosti

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Franck Bolda u...

Saznajte više

Prednosti izvještavanja o održivosti zaista nadmašuje uložene troškove

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Frank Bolda u...

Saznajte više

Prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD)

Europska Komisija je usvojila prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (engl. Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD). Ovim se prijedlogom revidiraju obveze uvedene Direktivom o nefinancijskom izvještavanju (NFRD). Cilj ove izmjene jest uspostavljanje zajedničkih europskih pravila izvješćivanja...

Saznajte više

IDOP je član ekspertne skupine EFRAG za donošenje EU Standarda o održivosti

IDOP je postao aktivni član ekspertne radne skupine Europske savjetodavne skupine za financijsko izvještavanje (EFRAG) zaduženo tijelo od strane Europske komisije za nacrt EU standarda izvješćivanja o održivosti prema prijedlogu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti. EFRAG je također aktivni sudionik...

Saznajte više

Klimatski pokazatelji u nefinancijskom izvještavanju

Frank Bold kao čelnik Alijanse za korporativnu transparentnost priprema mjesečne brifinge o izvješćivanju o održivosti i povezanim temama tijekom 2021. IDOP donosi sažetke glavnih točaka i ključne informacije s hrvatskim kontekstom. Najznačajnija novost Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD)...

Saznajte više

Priručnik o nefinancijskom izvještavanju za organizacije poslodavce

Društveno odgovorno poslovanje za sve (DOP za sve) projekt je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koji je izdao dva izdanja Priručnika o nefinancijskom izvještavanju za organizacije poslodavaca. Prvo izdanje možete preuzeti ovdje.

Saznajte više

Inovativni poslovni modeli održivosti konzultantske kuće SustainAbility

U ovom izvještaju SustainAbility se bavi pitanjem inovacija na polju poslovnih modela u kontekstu održivog razvoja, te naglašava važnost korjenitih promjena u poslovanju današnjih poduzeća kako bi održivi razvoj zaživio u mnogo većoj mjeri. Promatrajući sadašnje...

Saznajte više

Pet mjera za ostvarivanje uspješne održivosti

Mjere za ostvarivanje uspješne održivosti pojam je čije se značanje, upravo kao i kada je riječ o samome pojmu ”održivost”, mijenja ovisno o kontekstu i dionicima razgovora. Ako posegnemo za osnovnim značanjem koje je u najširoj...

Saznajte više

KPIs by Corporate Knights Research Group

Danas kada ulažemo mnoge napore kako bismo kvantificirali ESG podatke, istraživačka skupina Corporate Knights identificirala je “univerzalne” KPI-jeve odnosno pokazatelje uspješnosti za određene investitore.   Global 100 poduzeća boduju se prema 11 KPIs: Energetska produktivnost: Equation:...

Saznajte više

WELL Building Standard

WELL Building Standard fokusiran je na pojedince u stambenim objektima Nastao u suradnji s LEED standardima kako bi bili sigurni da stambeni objekti donose dobro ljudskom zdravlju i općem dobrom stanju (wellness). Evaluirajući kvalitetu zgrade po...

Saznajte više

Učinkovito i digitalno rješenje za usklađivanje s EU taksonomijom/SFDR/CSRD

Europska platforma za usklađivanje s EU Taksonomijom i SFDR-om Greenomy je nagrađivana RegTech/data SaaS platforma koja tvrtkama i financijskim institucijama omogućuje generiranje i pristup standardiziranim ESG podacima na razini tvrtke. Koristeći EU taksonomiju kao referentnu vrijednost,...

Saznajte više

Pokazatelji vs. Stvarni podatci: Točnost, Objektivnost, Izvještavanje o stakleničkim plinovima

Vrijeme je da raspravimo kako poduzeća (posebno veća poduzeća s više postrojenja) mogu osigurati da izračunati svoju potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova. Zbog rasta potražnje za podacima izvještavanja o održivosti posljednjih godina, mnoge su organizacije...

Saznajte više
Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.