Javite nam se
info@idop.hr

Prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD)

Europska Komisija je usvojila prijedlog Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (engl. Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD).

Ovim se prijedlogom revidiraju obveze uvedene Direktivom o nefinancijskom izvještavanju (NFRD). Cilj ove izmjene jest uspostavljanje zajedničkih europskih pravila izvješćivanja koja će povećati transparentnost, zahtijevajući od poslovnog sektora da izvještavaju o održivosti na dosljedan i usporediv način.

Prijedlog

  •  proširuje opseg izvješćivanja na sva velika poduzeća i sva poduzeća koja kotiraju na uređenim tržištima (osim mikro poduzeća)
  •  zahtijeva reviziju (provjeru) objavljenih informacija u izvješćima
  •  uvodi detaljnije zahtjeve izvješćivanja i zahtjeve izvješćivanja u skladu s obveznim EU standardima izvješćivanja o održivosti
  • zahtijeva od poduzeća da digitalno ‘označe’ objavljene informacije, tako da su strojno čitljive i unose se u europsku jedinstvenu pristupnu točku (engl. European single access) predviđenu akcijskim planom tržišta kapitala

Države članice i Europski parlament sada će komentirati nacrt Direktive. Njegovo usvajanje očekuje se u prvoj polovici 2022. godine. Poslovni sektor bi se trebao pridržavati novih pravila u izvješćima za financijsku 2023. godinu.

 
 

Trebate podršku pri izradi ESG izvještaja?

Pripremite svoj izvještaj o održivosti prema novom regulatornom okviru za ESG izvještavanje.

Predsjednica i suosnivačica IDOP-a, dr. sc. Nikolina Markota Vukić članica je ekspertne radne skupine PTF-ESRS unutar Europske savjetodavne skupine za financijsko izvještavanje (EFRAG) u klasteru C9 (format i taksonomija) čiji je cilj izraditi nacrt EU standarda izvješćivanja o održivosti prema prijedlogu Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti.

Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) uz podršku sastavljanja izvještaja o održivosti, provodi i provjeru objavljenih informacija u izvještajima o održivosti. Stoga nam se obratite s povjerenjem. 

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.