Javite nam se
info@idop.hr

Reforma koja će preispitati obveze organizacija za izvještavanje o održivosti u Europi

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost pripremat će mjesečne briefinge s fokusom na izvješćivanje o održivosti i nadolazeće izmjene NFR Direktive koje će objavljivati ​​tijekom 2021. godine. Briefing citira različite poslovne dionike, investitore i stručnjake za održivost. Stavovi uključeni u ovaj članak ne predstavljaju nužno mišljenje ostalih članica Saveza. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) će pružati sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Franck Bolda kako bi izmjena Direktive bila primjenjiva i smislena, u cilju edukacije hrvatske javnosti o ključnim informacijama na ovom području.

Članak govori o napretku postignutom na polju nefinancijskog izvješćivanja. Također, članak ocrtava očekivani razvoj politika u ovoj godini (uključujući 10 ključnih promjena koje bi trebale biti uključene u reformu EU direktive o nefinancijskom izvješćivanju, koju će predstaviti Europska komisija u ožujku).

Kratki pregled briefinga

Glavna pitanja do dolaska reforme koja će izmijeniti obveze izvješćivanja o održivosti poduzeća u Europi.

 •  Kakve će promjene donijeti ova reforma i koje teme možemo očekivati ​​da budu glavne točke rasprave ove godine u EU?
 • Zašto je potrebna reforma? Kalendar: pravna reforma i provedba u 2021. godini uključeni su u članak na engleskom jeziku.
 • Tko su ključni igrači s visokim ulozima?
 • 10 očekivanih ključnih točaka prijedloga reforme
 • Zašto bi poduzeća i investitori trebali biti u tijeku sa razvojem događaja?

Pravna reforma NFRD i provedba u 2021. godini

Izvor: allianceforcorporatetransparency.org

Trebate podršku pri izradi ESG izvještaja?

Pripremite svoj izvještaj o održivosti prema novom regulatornom okviru za ESG izvještavanje.

10 očekivanih promjena u zakonodavstvu o nefinancijskom izvještavanju

Ovaj članak iznosi ključna pitanja koja će se rješavati u reformi. Direktiva se odnosi na približno 6 tisuća poduzeća, koje se u EU-27 mogu proširiti na dodatni raspon od najmanje 35 tisuća velikih poduzeća, i čak do 100 tisuća poduzeća ako su uključena visoko rizična poduzeća srednje veličine. Opseg bi se mogao proširiti sa samo nekoliko desetaka velikih tvrtki na do 1000 poduzeća u Hrvatskoj. 

10 očekivanih ključnih točaka prijedloga izmjene NFR Direktive o nefinancijskom izvješćivanju (detalji u izvornom članku na engleskom jeziku):

 • Povećanje opsega na sva privatna kao i javna poduzeća koja zapošljavaju 250 i više osoba – 41 000 poduzeća širom Europe.
 • Uključivanje određenog broja srednjih poduzeća koja imaju velik utjecaj ili visok rizik – čime se održava pristup proporcionalan veličini i učinku.
 • Kriteriji za objavu budućih informacija, prepoznavanje rizika i postavljanje ciljeva.
 • Zahtjevi za planove klimatskog prijelaza poduzeća (npr. usklađivanje sa znanstveno utemeljenim ciljevima – engl. science-based targets)
 • Pojačani zahtjevi za ljudska prava i brigu o okolišu.
 • Obavezni KPI za određena pitanja, uključujući klimatske promjene ili biološku raznolikost.
 • Integracija izvještavanja o održivosti u redovna godišnja izvješća.
 • Upravljanje i integracija održivosti poslovnu strategiju
 • Pojašnjenje principa dvostruke značajnosti (i financijski utjecaji na poduzeće zbog aktivnosti održivosti i poslovni utjecaj na ljude i planet).
 • Obavezna provjera (engl. assurance) nefinancijskih informacija.

Pristupite briefingu na engleskom jeziku OVDJE.

Revidirana direktiva o nefinancijskom izvješćivanju i ESG standardi usredotočit će se na podršku poduzećima i njihovim ulagačima da bolje upravljaju rizicima i iskoriste nove poslovne prilike, dok se gospodarstvo brzo preusmjerava na izazove niskog rasta ugljika, oporavak od COVID-19 i četvrte industrijske revolucije.
Filip Gregor

Šef odjela „Odgovorne kompanije“, Frank Bold & Član upravljačke skupine u Europskom laboratoriju za korporativno izvještavanje, EFRAG

Naša strategija u smislu održivosti je podržati održiva i zelena poduzeća i projekte te pružiti podršku poduzećima u njihovoj transformaciji s obzirom na klimu i nove gospodarske mogućnosti. Kada govorimo o nefinancijskom izvješćivanju, mnoga poduzeća, posebno mala i srednja poduzeća, većinom nemaju jasnu sliku onoga što se od njih očekuje u vezi s podacima o održivosti. Uobičajeni problem je što otkriveni podaci često nisu standardizirani i stoga nisu usporedivi. Zbog toga su bitni standardi i jasne smjernice.
Sara Foršek

Voditeljica održivosti, Raiffeisenbank Austria d.d.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.