Javite nam se
info@idop.hr

EFRAG pokreće javnu raspravu o nacrtu EU ESRS europskih standarda za izvješćivanje o održivosti

EFRAG pokreće javnu raspravo o prvom nacrtu europskih standarda izvješćivanja o održivosti koje je razvila Projektna Radna Skupina za Europske Standarde Izvješćivanja o Održivosti (EFRAG PTF-ESRS – EFRAG The Project Task Force on European Sustainability Reporting Standards ).

 

Prijedlog ESRS Standarda nalaze se na ovoj poveznici. 

Online upitnik možete ispuniti ovdje. 

 

Javna rasprava trajati će do do 8. kolovoza 2022.

 

Prijedlog Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD) prepoznaje EFRAG kao tehničkog savjetnika Europske komisije koji daje nacrt europskih standarda za izvješćivanje o održivosti („ESRS”). Povjerenik McGuinness je u svibnju 2021. godine zatražio od EFRAG-a da uvede privremene radne metode kako bi odmah započeo tehnički razvoj ovih standarda, paralelno sa zakonodavnim postupkom CSRD-a. Ovaj posao poduzela je projektna radna skupina za europske standarde izvješćivanja o održivosti (PTF-ESRS) koja će biti predana stalnoj strukturi EFRAG-a kada bude uspostavljena.

PTF-ESRS je 27. travnja 2022. predao svoj prvi nacrt europskih standarda za izvješćivanje o održivosti, Odboru za izvješćivanje o održivosti EFRAG-a. Danas EFRAG objavljuje ovaj nacrt pripremljen pod isključivom odgovornošću PTF-ESRS-a za java raspravu za razdoblje od 100 dana koje završava 8. kolovoza 2022.

Ovaj postupak slijedi EFRAG-ove propisane procedure za utvrđivanje standarda za izvješćivanje o održivosti EU-a, koji propisuju zahtjeve koje treba slijediti u svojoj ulozi tehničkog savjetnika Europske komisije u pripremi nacrta ESRS-a. Upravni odbor EFRAG-a pristao je na ubrzano razdoblje javne rasprave.

Ovaj nacrt odgovara prvom skupu standarda koji se zahtijevaju prema prijedlogu CSRD-a i pokrivaju pitanja okoliša, društva i upravljanja. Ovaj skup također uključuje međusektorske standarde.

EFRAG ovom prilikom zahvaljuje svim članovima i promatračima PTF-ESRS, Tajništvu EFRAG-a, kao i GRI-u, Shiftu i WICI-ju koji djeluju u suradnji s PTF-ESRS-om na njihovoj suradnji i dragocjenom doprinosu razvoju nacrta.

Trenutno javna rasprava organizirana je kako bi se dobile povratne informacije o tri ključna aspekta:

  1. Relevantnost (i) predložene arhitekture, (ii) provedbe načela CSRD-a i (iii) ukupnog sadržaja svakog standarda
  2. Moguće opcije za određivanje prioriteta/postupno uvođenje provedbe ESRS-a
  3. Adekvatnost svakog zahtjeva za objavljivanjem koji nalaže svaki standard.

Kao takva, anketa o javnooj rasppravi organizirana je u tri odgovarajuća odjeljka kojima se može neovisno pristupiti i odgovoriti:

  1. Opća suština standarda
  2. Određivanje prioriteta implementacije ESRS-a / postupno uvođenje
  3. Adekvatnost zahtjeva za objavljivanjem

Kako bi se olakšala navigacija anketom, ova 3 odjeljka organizirana su u izborniku poglavlja, kako slijedi:

1A. Sveukupna relevantnost nacrta ESRS  – arhitektura

1B. Sveukupna relevantnost nacrta ESRS – Provedba načela CSRD-a

1C. Sveukupna relevantnost nacrta ESRS – sadržaj skica izloženosti

 

  1. Moguće opcije za određivanje prioriteta/postupno uvođenje provedbe ESRS-a

3A. Adekvatnost zahtjeva za objavljivanjem – međusektorski standardi

3B. Adekvatnost zahtjeva za objavljivanjem – standardi zaštite okoliša

3C. Adekvatnost zahtjeva za objavljivanjem – društveni standardi

3D. Adekvatnost zahtjeva za objavljivanjem – standardi upravljanja

 

Ispitanici se potiču da odgovore u cijelosti na odjeljke 1 i 2.

Zbog sveobuhvatne prirode odjeljka 3, ispitanici su dobrodošli da selektivno odaberu na koje zahtjeve za objavljivanje žele odgovoriti i komentirati.

Ispitanici bi trebali dati svoj odgovor na pitanja korištenjem online ankete (molimo kliknite ovdje za poveznicu na odjeljke 1. i 2. Javne rasprave, a ovdje za poveznicu na odjeljak 3. Javne rasprave) kako bi mogli analizirati i uključiti sažetak odgovora u izvješće te omogućiti EFRAG-u da ispuni ambiciozan raspored. Na taj se način može osigurati pošten i transparenta javna rasprava. 

Komentari koji se ne odnose na specifične aspekte obuhvaćene pitanjima navedenim u online anketi, kao što su opći komentari, mogu se poslati u obliku pisama komentara, po mogućnosti učitavanjem pisama na alat za anketu.

 

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.