Javite nam se
[email protected]

Hrvatske institucije aktivne u području održivosti i ESG izvješćivanja prve u svijetu predstavile Nacrt europskih standarda za izvješćivanje o održivosti (ESRS)

25. svibnja 2022. u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održan je prvi outreach event u svijetu s ciljem predstavljanja prvog skupa Nacrta europskih standarda za izvješćivanje o održivosti (ESRS). Uz podršku Europske savjetodavne skupine za financijsko izvješćivanje (EFRAG), zaduženog tijela od strane Europske komisije za izradu nacrta EU standarda izvješćivanja o održivosti, događaj su organizirali Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), RRIF Visoka škola za financijski menadžment i UN Global Compact Mreža Hrvatska.

Prvi outreach event u svijetu

Ovo je prvi od planiranih outreach evenata diljem Europske unije koji imaju za cilj informirati javnost o objavljenim EU standardima i pozvati na sudjelovanje u javnom savjetovanju. Osim samih standarda, na događaju su predstavljene i druge regulatorne novosti u području nefinancijskog izvješćivanja i nacrt nadolazeće Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD) te novosti u području provjere nefinancijskih izvješća od strane revizora. Snimku događaja možete naći na HUPovom YouTube kanalu.

Pogledajte snimku predstavljanja

ESRS predstavili su članovi stručne skupine EFRAG

Same Standarde o izvješćivanju o održivosti (ESRS) predstavili su članovi stručne skupine EFRAGa koji su na njima radili. 13 novih standarda namijenjeno je oblikovanju nove Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD) i utjecat će na sve europske i neeuropske tvrtke koje posluju u EU. Uz opća načela i međusektorske standarde o strategiji, upravljanju i zahtjevima materijalnosti, standardi pokrivaju širok raspon ESG pitanja: klimatske promjene; onečišćenje; voda i morski resursi; bioraznolikost i ekosustavi; korištenje resursa i kružno gospodarstvo; radna snaga tvrtke; radnici u lancima vrijednosti tvrtki; lokalne zajednice; potrošači i krajnji korisnici; upravljanje, rizik, interne kontrole; i poslovno ponašanje. Svaki nacrt standarda donosi specifične zahtjeve za izvješćivanje ciljeva, planova, politika, mjernih podataka i strategija kako bi se mogle kvantificirati objave o održivosti.

predstavljanje ESRS

Ostavite svoje komentare o svim aspektima ESRSa

EFRAG poziva zainteresiranu javnost na komentare o svim aspektima predloženih standarda. Za sudjelovanje u razdoblju konzultacija EFRAG-a, OVDJE možete naći konzultacijske ankete koje detaljno navode relevantnost svakog izvješća, konkretna pitanja za pregled, kao i predložene vremenske rokove za komentare i provedbu. Komentari se očekuju najkasnije do 8. kolovoza 2022.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.