Javite nam se
[email protected]

Europski standardi za izvješćivanje o održivosti objavljeni u obliku delegiranog akta

31. srpnja 2023. objavljeni su Europski standardi za izvješćivanje o održivosti u obliku delegiranog akta Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti. Tom prilikom Patrick de Cambourg, predsjednik EFRAG-ovog Odbora za donošenje ESRS-a komentirao je:”S usvajanjem CSRD-a i sada Delegiranim aktom o ESRS-u, s veseljem prepoznajemo tako ključan korak prema cilju postavljanja izvještavanja o održivosti na istu razinu s financijskim izvještavanjem. Kvalitetne informacije o održivosti zaista su ključne za transparentnost i donošenje odluka. Ponosni smo na ovaj doprinos ciljevima politike Europske unije i napretku izvještavanja o održivosti diljem svijeta. Sada ćemo uložiti sve napore kako bismo olakšali provedbu i učinili ESRS uspješnim.”

ESRS standardi

U Delegiranom aktu od 31. srpnja 2023. objavljeno je ukupno 12 standarda za izvješćivanje o održivosti. ESRS 1 i ESRS 2 su međusektorski (engl. cross-cutting) i obvezni standardi koji se primjenjuju neovisno o ishodu dvostruke procjene materijalnosti (engl. double materiality assessment). Ostalih 10 standarda, zvanih tematskim standardima, koji pokrivaju okolišne, društvene i upravljačke teme predmet su procjene materijalnosti.

Standardi pokrivaju okolišne (E1 – Klimatske promjene, E2 – Onečišćenje, E3 – Voda, E4 – Bioraznolikost i E5 – Cirkularna ekonomija), društvene (S1 – Vlastita radna snaga, S2 – Radnici u dobavljačkom lancu, S3 – Pogođene zajednice, S4 – Potrošači i krajnji korisnici) te pravljačke teme (G1 – poslovno ponašanje).

Zajedno, ovih dvanaest ESRS-ova zahtijevaju od poduzeća da pruže informacije o: 

  • upravljanju, poslovnom modelu i strategiji; 
  • načinu upravljanja utjecajima, rizicima i prilikama (politike i aktivnosti); 
  • kvantitativnim pokazateljima i ciljevima.
 

U prijelaznom razdoblju, neki zahtjevi za objavu mogu se izostaviti. 

Pregled takvih mogućnosti dan je u sljedećoj tablici:

 

Prva izvješća prema ESRS standardima

Prva izvješća pripremljena prema Europskim standardima za izvješćivanje o održivosti objavit će subjekti od javnog interesa sa preko 500 zaposlenika u 2025. godini za 2024. godinu. Od 2026., a za financijsku godinu 2025., o održivosti počinju izvještavati sva velika poduzeća. Preporuka je na vrijeme krenuti s procjenom materijalnih tema, utvrđivanjem stanja i uspostavljanjem sustava prikupljanja podataka prema zahtjevima za objavu iz ESRS-a. Pogledajte pregled vremenske usklade prema vrsti i veličini poduzeća.

ESRS standardi

ESRS standarde na hrvatskom jeziku možete preuzeti na sljedećoj poveznici (pri dnu stranice Commission adoption -> available languages)

Korisni dokumenti

Kako vam možemo pomoći?

IDOP tim pruža potrebno znanje i kompetencije o ključnim ESG pitanjima, ESRS standardima, dvostrukoj materijalnosti te EU taksonomiji. IDOP za vas može provesti gap analizu i pomoći vam u usklađivanju sa zahtjevima Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti i pružiti podršku u pripremi prvog izvješća prema Europskim standardima za izvješćivanje o održivosti (ESRS). 

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.