Javite nam se
info@idop.hr

Direktiva EU ”Direktiva 2014/95/EU”

U travnju 2014. godine, Europski parlament finalizirao je izmjenu Direktivu 2013/34/EU u pogledu objavljivanja nefinancijskih informacija i informacija o raznolikosti određenih velikih poduzeća i grupa, pod nazivom Direktiva 2014/95/EU. Ova je Direktiva dio šire inicijative Europske unije o društveno odgovornom poslovanju koja uključuje dosljedan pristup izvještavanju te podržavanju pametnog, održivog i uključivog rasta u ostvarivanju ciljeva Europske unije do 2020. godine, kojoj je prethodila nova računovodstvena direktiva Direktiva 2013/34/EU.

Potreba za transparentnošću

Direktiva 2014/95/EU prvi je korak ka implementaciji zaključaka rasprave prihvaćenih od strane Europske komisije 22. svibnja 2013. godine, a koji su pak usmjereni na što veću transparentnost te razradu Strategije o društveno odgovornom poslovanju.

Naime, Europski je parlament 6. veljače 2013. godine usvojio dvije rezolucije u kojima se naglašava potreba za transparentnošću te češćoj raspravi o pitanjima okoliša i društva. Rezolucije su kako slijede: Corporate Social Responsibility: accountable, transparent and responsible business behaviour and sustainable growth te Corporate Social Responsibility: promoting society’s interests and a route to sustainable and inclusive recovery.

Trebate podršku pri izradi ESG izvještaja?

Pripremite svoj izvještaj o održivosti prema novom regulatornom okviru za ESG izvještavanje.

Ovom će Direktivom nefinancijsko izvješćivanje postati obavezno

Ovom će Direktivom nefinancijsko izvješćivanje u cijeloj Europskoj uniji, počevši s 1. siječnjem 2017. godine, postati u potpunosti obavezno. Ukoliko je poduzeće subjekt od javnog interesa koje ima manje od 500 zaposlenika, ono ne mora poštivati Direktivu. Ipak, ukoliko ste dobavljač za takvo poduzeće, postoji mogućnost da ćete u jednom trenutku biti zamoljeni za objavljivanje ove vrste izvještaja. 

Drugi stakeholderi, kao primjerice investitori, sada će imati pravo, pozivajući se na Direktivu, pitati vas informacije koje žele, a koje, dakako, ulaze u domenu društveno odgovornog poslovanja. 

Grafički prikaz godišnjih izvještaja određenih velikih poduzetnika i grupa od 1.1.2017., Izvor: RRIF br. 12/15. str. 46

Očekuje se kako će svaka zemlja članica objaviti popis organizacija i poduzeća unutar svojih granica, uključujući one koje neizbježno utječu na javni interes kao što su banke, osiguravajuća društva te slične. Pretpostavlja se kako 2500 poduzeća diljem Unije već sada redovito izvještavaju o pitanjima vezanima za okoliš i društvo.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.