Javite nam se
info@idop.hr

MSP i budućnost europskog izvještavanja o održivosti

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Franck Bolda u Hrvatskoj. 

Ovaj članak fokusiran je na mala i srednja poduzeća (MSP) i njihove izazove u vezi s klimatskom tranzicijom. U članku je objašnjeno kako se MSP mogu uključiti u nadolazeće promjene i razvoj zakonodavstva te kako im kreatori politike mogu pomoći.

Mala i srednja poduzeća žila su kucavica našeg gospodarstva. Oni su najveći izvor inovacija, zapošljavanja i predstavljaju mogućnosti za rast prema održivom i niskougljičnom gospodarstvu. Prijelaz na niskougljično gospodarstvo, nije nešto novo nego je već u tijeku. Ključno je da MSP ne zaostanu i da se na odgovarajući način uključe u rasprave koje su u tijeku.

Do sada mala i srednja poduzeća uglavnom nisu sastavljala izvještaje o održivosti i bila su izostavljena iz obveze nefinancijskog izvještavanja (ili izvještavanja o održivosti). Međutim, ovo će se dramatično promijeniti. Europske banke i investitori, kao i poduzeća na vrhu lanaca vrijednosti, ubrzano preuređuju svoje strategije kako bi izbjegle rizike koje predstavlja klimatska tranzicija. MSP čine većinu njihovih klijenata i dobavljača. Važno je da mala poduzeća razumiju implikacije takvih promjena i ulogu koju mogu igrati u ovoj raspravi kako bi osigurala pozitivan doprinos.

Trošak isključivanja malih i srednjih poduzeća

Europski prijedlozi za povećanje transparentnosti po prvi puta žele uključiti mala poduzeća. Prije se Direktiva EU o nefinancijskom izvještavanju primjenjivala samo na velika poduzeća, banke i osiguravatelje s više od 500 zaposlenih. S novim nacrtom i prijedlogom izmjene Direktive o nefinancijskom izvještavanju, obveze izvještavanja uključivat će mala i srednja poduzeća koja kotiraju na burzama, kao i sva velika poduzeća (i privatne i uvrštene na burzu).

No, je li to dovoljno za pravilno uključivanje malih poduzeća u naše niskougljično gospodarstvo? 

Investitori, računovodstvene organizacije i nevladine organizacije pokazuju zabrinutosti na ovom području koja se odnosi na ova područja:

  • Značajni utjecaji poduzeća na okoliš i društvo ne ovise o njihovoj veličini ili pravnom statusu.
  • Preusmjeravanje ulaganja za potporu prijelaza na niskougljično gospodarstvo nije ograničeno na imovinu koja se kotira na burzama.

Ako se ova situacija ne riješi, mala i srednja poduzeća koja nisu obuhvaćena zakonodavstvom bit će u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurenciju i MSP koja su obuhvaćena novim pravilima.

Trebate podršku pri izradi ESG izvještaja?

Pripremite svoj izvještaj o održivosti prema novom regulatornom okviru za ESG izvještavanje.

Kako EU standardizacija izvještavanja o korporativnoj održivosti može pomoći u smanjenju ovog tereta

Europska komisija predložila je da se razvije pojednostavljeni standard za mala i srednja poduzeća. Takav će standard uvelike olakšati MSP-ima da izvještavaju o održivosti i smanje administrativne troškove.

Ključni zaključci što bi pojednostavljeni standard EU trebali uključiti:

  • Odrediti osnovne pokazatelje održivosti o kojima MSP mogu razumno izvijestiti i – vrlo važno – podržati metodologije i alate koji omogućuju njihov jednostavan izračun.
  • Biti podržani od strane zakonodavstva za MSP, pojašnjavajući njihove obveze izvješćivanja u odnosu na obveze velikih poduzeća.

 Članku u cjelosti na engleskom jeziku možete pristupiti OVDJE.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.