Javite nam se
info@idop.hr

Prednosti izvještavanja o održivosti zaista nadmašuje uložene troškove

Frank Bold kao koordinator Saveza za korporativnu transparentnost priprema mjesečne briefinges fokusom na izvješćivanje o održivosti i relevantne teme kroz 2021. godinu. Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) pruža sažetke glavnih točaka briefinga sastavljenih od strane Frank Bolda u Hrvatskoj. 

U ovom članku analiziraju se troškovi i koristi za poduzeća u ostvarivanju održivosti i podnošenju izvješća prema prijedlogu izmjene Direktive o nefinancijskom izvješćivanju ili nacrt EU Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD). Predstavljaju se novi dokazi koji pokazuju da izvještavanje o održivosti štedi troškove, povećava konkurentnost i ostvaruje koristi diljem Europe i poslovnom sektoru.

Novim nacrtom EU Direktive o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD) nastoji se četiri puta povećati broj poduzeća obveznika koji posluju u Europi. Povećani broj poduzeća obveznika izvještavanja o održivosti u skladu je sa strategijom održivog financiranja EU-a i Zelenog dogovora. Međutim, dokazi koji prate objavu nacrta zakona mogu biti odlučujući za konačno oblikovanje poslovnih praksa, da je kvalitetno izvještavanje o održivosti zapravo dobra investicija.

Procjena učinka Europske komisije na CSRD i povezano istraživanje Centra za studije europskih politika (CEPS) o prethodnoj Direktivi o nefinancijskom izvješćivanju (NFRD) kategorični su u prikazu kako je obvezno izvješćivanje o održivosti pristupačno za poslovni sektor i da zapravo vodi do smanjenje troškova u srednjem i dužem periodu.

Dodatni troškovi iz zakonodavstva izračunavaju se u iznosu od samo 0,005% prometa u prosjeku za prvu godinu, a izračunavaju se za daljnje smanjenje u sljedećim godinama, nakon što se sustavi postave. Štoviše, prema procjeni učinka, CSRD će dovesti do prosječne uštede od 24.200-41.700 EUR po poslovnom subjektu svake godine u pojednostavljivanju zahtjeva za informacijama o održivosti iz drugih izvora.

 

frank-bold1
Izvor: CEPS report

Standardi izvještavanja o održivosti štede troškove

Pokazalo se da je eksplozija potražnje za informacijama o održivosti od različitih dionika značajan budući trošak poslovanja, neizbježan ako se ne uspostavi šire prihvaćeni skup standarda.

Pokret za razvoj europskih standarda izvješćivanja o održivosti koji prati zakonodavstvo također se smatra prihvatljivim za 50% poduzeća koje već odabiru (postojeće dobrovoljne) standarde izvješćivanja, s kojima će provoditi izvještavanje o održivosti. Osim toga, pokazalo se da troškovi za poduzeća koja izvještavaju prema jednom okviru, a ne prema više okvira (tri ili više), omogućuju uštedu od 45.000 EUR – gotovo prepolovljavajući troškove samog izvještavanja o održivosti, za tvrtke koje su prethodno izvještavale o ovom stupanj složenosti.

Štoviše, javno savjetovanje koje je provela Europska komisija o CSRD -u pokazalo je da je 80% tvrtki koje pripremaju izvješća podržalo uspostavu zajedničkih standarda izvješćivanja, a 71% njih također podržava prijedlog da izvješća o održivosti budu osigurana prema takvim zajedničkim standardima. Također, raširena je teza da izvještavanje o održivosti poduzeća sada vodi ka boljem upravljanju rizicima integriranjem održivosti s financijskim rizicima. Manje od dvije trećine poduzeća koje je ispitao CEPS potvrdilo je kako izvještavanje donosi korist njihovom poslovanju. 

Trebate podršku pri izradi ESG izvještaja?

Pripremite svoj izvještaj o održivosti prema novom regulatornom okviru za ESG izvještavanje.

Koristi se ostvaruju diljem Europe i svim tvrtkama

Nedavni dokument njemačke Platforme za istraživanje održivih financija bio je jasan u pozivu da se mala i srednja poduzeća (SME) uključe u DOP, kako bi se izbjegle velike praznine u podacima u ključnim sektorima (poput poljoprivrede u kojoj 70% poduzeća još uvijek nema uvjete za izvješćivanje). Istraživanje Njemačkog udruženja banaka pokazuje kako tri četvrtine ispitanih malih i srednjih poduzeća pozdravlja činjenicu da EU želi proširiti opseg zahtjeva za izvješćivanjem o održivosti i na njihova poduzeća.

Možemo zaključiti, procjena učinka Europske komisije pokazuje da je došlo do detaljnog i vjerodostojnog kompromisa između učinkovitosti i cijene te da prijedlog CSRD-a predstavlja najbolju opciju ne samo za Europu u cjelini, već i za njezina pojedinačna poduzeća .

Članku u cjelosti na engleskom jeziku možete pristupiti OVDJE.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.