Javite nam se
info@idop.hr

Politike, inovacije i dobre prakse u održivoj proizvodnji hrane

Poticanje lokalne proizvodnje hrane, inovacije u poljoprivredi i odgovorn(ij)a potrošnja hrane bile su i teme dvodnevne konferencije „Hrana: Politike i inovacije’“ na kojoj je sudjelovao i Institut za društveno odgovorno poslovanje.

Na konferenciji je među ostalima sudjelovao i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan, predstavnici civilnog sektora Dražen Šimleša iz ZMAG-a te Urša Zgojznik, predsjednica društva Ekologi brez meja iz Ljubljane. Poseban doprinos dala je i voditeljica jedne od najinovativnijih platformi za rješavanje nedostatnog doniranja hrane Emma Walsh iz irske organizacije FoodCloud.

Institut za društveno odgovorno poslovanje je sudjelovao na panelu o doniranju hrane zajedno s predstavnicima kompanija dobitnika nagrade Najdonator za 2017. godinu – o donatorskim perspektivama govorile su Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške Konzuma, Kristina Klarić Rubčić, voditeljica korporativnih komunikacija iz Dukata i Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske „Život“.

Na panelu je istaknuto da je doniranje hrane jedan od važnih pokazatelja društveno odgovornog poslovanja koje pozitivno utječe ne samo na lokalne zajednice, zaposlenike i organizacije civilnog društva, nego i na same kompanije.

Video sa konferencije možete pogledati ovdje:

Podravka kao dobar primjer održivih politika i inovacije u proizvodnji hrane

Podravka kao jedna od  vodećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi, posebno vodi računa o očuvanju okoliša, a svojom proizvodnjom nastoji trošiti što manje vrijednih prirodnih resursa te proizvoditi što manje otpada. Imali smo priliku čuti prof. dr. Zdravka Matotana iz  Podravke koji nam je pokazao kako kompanije mogu implementirati principe održivog razvoja u proizvodnji hrane te po čemu je upravo Podravka primjer dobre prakse.

U skladu s Ciljem održivog razvoja broj 2 podciljem 2.4., Podravka podržava male proizvođače hrane, surađuje s lokalnim OPG-ovima radi uzgoja traženih sirovina te stimulira ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Kompanija nastoji što je moguće više sirovina poljoprivrednog porijekla osigurati ugovorenom proizvodnjom s proizvođačima s lokalnog područja gdje se nalaze preradbeni kapaciteti (što bliže tvornicama u Koprivnici, Varaždinu i Umagu), čime ima značajan utjecaj na održivi razvoj lokalnog ruralnog područja. Za lokalne zajednice je najznačajnija organizirana proizvodnja povrća, žitarica i voća u koju je uključeno više stotina obiteljskih gospodarstava.

Podravkin tim temeljem rezultata vlastitih istraživanja vodi sustavnu brigu o unapređenju poljoprivredne proizvodnje edukacijom poljoprivrednika o primjeni suvremenih tehnologija, organiziranim uvođenjem adekvatnog sortimenta, praćenjem ugovorene proizvodnje tijekom čitave vegetacije, pomaganjem stručnim savjetima te sufinanciranjem proizvodnje osiguranjem sjemena, gnojiva i potrebnih sredstava za zaštitu bilja.

Podravka radi i na održavanju genetske raznolikosti biljaka i sjemena, u skladu s podciljem 2.5 te ne koristi GMO sastojke ni sirovine. Osim toga, kompanija se bavi poljoprivrednim istraživanjima, inovacijama u proizvodnji i unapređenjem prehrambene tehnologije, što je u skladu s podciljem 2.A Cilja održivog razvoja broj 2.

Više o cilju SDG2: Svjet bez gladi pročitajte na IDOP-ovom plakatu u nastavku.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.