Javite nam se
info@idop.hr

Važnost eko-dizajna u kružnoj ekonomiji

Svi proizvodi imaju određen utjecaj na okoliš tijekom životnog ciklusa, od korištenja sirovina i energije, preko proizvodnje, pakiranja, transporta, odlaganja i recikliranja.

 

Negativni utjecaji tako uključuju energiju potrošenu prilikom proizvodnje, otpadni materijal i otrovne supstance oslobođene tijekom ekstrakcije resursa, prerade i transporta, energiju koju koristi proizvod tijekom svog životnog ciklusa, te otpadne proizvode i energije potrebne za zbrinjavanje proizvoda.

Prema Europskoj komisiji, 80% svih utjecaja na okoliš povezanih s nekim proizvodom određeno je već tijekom faze dizajna. Dakle, primjenom načela eko-dizajna u početnim fazama dizajna proizvoda, potrošena ili izgubljena energija tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda trebala bi biti znatno niža.

 

Eko-dizajn je sustavna integracija ekoloških aspekata u sam dizajn proizvoda s ciljem poboljšanja njegovih ekoloških performansi tijekom cijelog životnog ciklusa.

 

Zajednički okvir za za utvrđivanje zahtjeva za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju određen je Direktivom o ekodizajnu iz 2009. godine (Direktiva 2009/125/EZ).

 

Direktiva o eko-dizajnu obuhvaća sve proizvode povezane s energijom, od proizvoda koji koriste, stvaraju, prenose ili mjere energiju (hladnjaci, računala, televizori, strojevi za pranje, žarulje, industrijski proizvodi, transformatori, ventilatori) do proizvoda koji utječu na potrošnju energijekao što su prozori, izolacijski materijali ili kupaonski uređaji.

 

Proizvodi koji koriste energiju veliki su potrošači prirodnih bogatstava i energije u Europskoj uniji. U interesu održivog razvoja treba konstantno poticati poboljšanje cjelokupnog utjecaja tih proizvoda na okoliš jer mnogi proizvodi koji koriste energiju imaju znatan potencijal za poboljšanje kako bi se smanjili utjecaji na okoliš i postigla ušteda energije pomoću boljeg dizajna, što također dovodi do gospodarskih ušteda za poduzeća i krajnje korisnike.

 

Dobar utjecaj ekodizajna može se vidjeti u postupnom uklanjanju žarulja sa žarnom niti s europskog tržišta, koje je započelo 2009. godine prema ovoj Direktivi. Procjenjuje se da će samo ova jedna mjera smanjiti godišnju emisiju CO2 za 16 milijuna tona do 2020. godine.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.