Javite nam se
info@idop.hr

Primjeri društveno odgovornog poslovanja hrvatskih poduzeća u vrijeme koronavirusa

Koronavirus. Zadnjih mjeseci vijest koja puni medijske stupce. Iz minute u minutu čitamo kako Europska unija, države, lokalne zajednice pokušavaju odgovoriti na novonastalu krizu. U moru tih informacija nam često „promaknu“ sjajne akcije poduzeća diljem Hrvatske i njihov doprinos odgovoru na novonastalu situaciju.

Kako hrvatska poduzeća, privatna i državna, odgovaraju na ovaj izazov?

 

Svrha ove stranice je pokazati bitnu ulogu koju imaju suradnja i solidarnost za održivu budućnost. U nastavku se nalazi lista, koju ćemo redovno ažurirati te koja nam daje inspiraciju i uvid u fantastične inicijative naših poduzeća. Ovime se pokazuje kako u kriznim vremenima postoje dobri primjeri društveno odgovornog poslovanja.

Hrvatski interijeri

Više od 30 hrvatskih proizvođača namještaja i opreme okupljeni u klasteru Hrvatski interijeri, osmislili su način kako da uredite hotel, apartman ili vilu bez da izdvojite veći iznos sredstava u trenutku opremanja ili prije sezone. Oni poručuju: Nemojte kupovati namještaj za Vaš hotel, apartman, ured ili poslovni prostor. Iznajmite ga od nas!

 

Franck

Franck je za brojne institucije osigurao donacije u kavi, čaju, kao i aparatima za samoposluživanje s kavom i čajem u vrijednosti većoj od 300.000 kuna, kako bi pomogao i olakšao rad svima onima koji su danonoćno angažirani u borbi protiv pandemije i posljedica potresa u Zagrebu i okolici.

Također, Franckovi djelatnici, koji svakodnevno osiguravaju normalnu opskrbu tržišta u Hrvatskoj i regiji, organizirali su i izravnu dostavu donacija Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice te Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara.

 

Prvo Plinarsko Društvo (PPD)

PPD koji djeluje unutar grupacije Energia naturalis (ENNA), doniralo je KBC-u Zagreb sedam respiratora koliko ih je u ovom trenutku bilo moguće pronaći na tržištu. Nakon donacije respiratora KBC-u Zagreb, Prvo plinarsko društvo je Ravnateljstvu civilne zaštite Republike Hrvatske doniralo 20 dostavnih vozila i kombija, koja se inače koriste za prijevoz nemoćnih osoba, medicinske te humanitarne opreme i hrane.

 

Hrvatska pošta (HP)

Hrvatska pošta donirala je respirator vrijedan 200.000 kuna Kliničkoj bolnici “Sveti Duh“. Uz respirator se nabavlja i sav pribor potreban za kliničku upotrebu. Svjesna svoje važne uloge u zajednici, Hrvatska pošta je osim donacije Kliničkoj bolnici “Sveti Duh“ svoje kapacitete stavila na raspolaganje Hrvatskom crvenom križu i Hrvatskom Caritasu.

 

Podravka

Podravkin menadžment je sakupio više od 900 tisuća kuna. Ta sredstva će biti donirana bolnicama za nabavku respiratora i druge nužne medicinske opreme. Također, Uprava i potpredsjednici grupe Podravka pokrenuli su inicijativu prema menadžmentu kompanije da od svojih osobnih primanja izdvoje u humanitarne svrhe.

 

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka je donirala 1,3 milijuna kuna bolnicama za pomoć u podmirenju medicinskih troškova, nabavi medicinske opreme te saniranju štete nastale potresom. Dvije donacije od 500 tisuća kuna upućene su Kliničkoj bolnici Merkur i Kliničkoj bolnici Dubrava, koja će pripremljena za primanje pacijenata s težim oblicima zaraze korona virusom. Iznos od 300 000 kuna doniran je Klinici za dječje bolesti Zagreb.

 

Hrvatska elektroprivreda (HEP)

U cilju solidarizacije sa sugrađanima, svi radnici HEP-a odrekli su se svojih primanja u iznosu od 500 kuna, odnosno ukupno 5,1 milijun kuna na razini HEP grupe. Dodatnih ukupno 100 tisuća kuna odvojili su članovi Uprave od svojih prihoda. Obustavljena su isključenja kupaca zbog dugovanja za struju, plin i grijanje, a onima kojima je bila isključena struja, vraćena je opskrba. Privremeno je obustavljeno i slanje opomena i provođenje ovrha.

 

JANAF

JANAF d.d. donirao je bolnicama pet respiratora, Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zagreb jedan uređaj za dezinfekciju prostora, Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ iz Siska zaštitne maske te preko 250.000,00 kuna na račune akcija “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”. Također, Uprava Društva zajedno sa rukovodećim kadrom donirala je cjelokupne plaće za mjesec ožujak u korist Vladinih akcija “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”. Akciji su se pridružili i radnici doniravši svoje uskrsnice čime je ukupno uplaćeno preko 250.000,00 kuna na račune akcija.

 

Hrvatske autoceste (HAC)

Predsjednik Uprave i član HAC-a svoju su plaću za mjesec ožujak donirali u korist akcija “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”. Osim Uprave, zaposlenici Hrvatskih autocesta pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći u svrhu nabavke medicinske opreme. HAC je putem Hrvatske komore inženjera građevinarstva Gradu Zagrebu na raspolaganje dao svoje stručnjake, inženjere građevinske struke koji će se priključiti interventnim timovima za procjenu oštećenja brojnih objekata koji su oštećeni u nedavnom razornom potresu.

 

HŽ Infrastruktura

Iz HŽ Infrastrukture također podupiru akciju “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa“. Povodom toga, Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o. se priključila inicijativi Vlade Republike Hrvatske te je donirala svoje plaće za ožujak u korist spomenutih akcija.

 

Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac doniralo je 150 zaštitnih odijela i maskice za potrebe sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak te za potrebe medicinskih djelatnika iz sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

 

OTP banka

OTP banka je donirala 1,5 milijuna kuna KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice u svrhu pomoći obnove oštećene medicinske opreme, uređaja i objekata organizacijskih jedinica centara. Nakon toga, OTP banka donirala je dodatnih 1,4 milijuna kuna hrvatskim bolnicama (u Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Sisku i Puli) za pomoć u suočavanju s izvanrednim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

 

Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska

Trgovački lanci Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska objavili su da su zajednički donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama uslijed dvije velike katastrofe – KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević isplaćeno po 250 tisuća kuna, dok je KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin, OB Pula isplaćeno po 100 tisuća kuna.

 

Mepas grupa

Saponia i Kandit, koje su dio Mepas grupe, donirale su osječkom KBC-u sredstva za nabavu respiratora/monitora vitalnih funkcija. Na taj način su dodatno pomogli Osječko-baranjskoj županiji i KBC-u da se što bolje pripreme za eventualno teško oboljele od korona virusa.

 

Varteks

Nedavno je Varteks objavio da su počeli s ubrzanom proizvodnjom zaštitnih maski koje će donirati Stožeru civilne zaštite i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Riječ je o donaciji od 50.000 komada zaštitnih maski Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

 

Valamar

S ciljem očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja u uvjetima u kojima je turistički promet u potpunosti obustavljen, Valamar je donio odluku o pokretanju programa „PAUZA, RESTART“ koji će se primjenjivati počevši od 1. travnja u trajanju od minimalno 30 do 90 dana. Program „PAUZA, RESTART“ obuhvatit će sve 2,800 djelatnika Valamara što znači da u Valamaru neće biti otpuštanja.

 

IKEA Hrvatska

IKEA Hrvatska jamči očuvanje svih radnih mjesta i 100% prihoda za svih 611 zaposlenika tijekom ovog perioda krize COVID-19. IKEA Retail i IKEA Centres pojačali su svoje napore za pomoć hitnim slučajevima, izdvojivši više od 1,5 milijuna kuna donacija u proizvodima za zdravstveni sustav i podršku najugroženijima u Hrvatskoj. U partnerstvu s Crvenim križem i vladinim institucijama pružaju pomoć za pacijente koji boluju od COVID-19, medicinske radnike i članove ranjivih zajednica, što uključuje donacije madraca, tekstila, hrane i drugih proizvoda.

 

PBZ Banka

Nakon donacije od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, PBZ grupa donirala je bolnicama dodatna 3,5 milijuna kuna. Donacijom je obuhvaćeno sedam bolnica kojima je donirano svakoj po 500.000 kuna, to su: Klinička bolnica “Sveti Duh”, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinička bolnica Dubrava, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Klinička bolnica Merkur i Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za ženske bolesti i porode.

 

Novartis

Globalna farmaceutska tvrtka Novartis, u čijem sastavu je i Sandoz objavila je da će donirati 20 milijuna dolara zemljama koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa. Tako su hrvatske podružnice Novartis i Sandoz, donirale Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo milijun kuna za potrebe obavljanja djelatnosti tijekom epidemije koronavirusom.

 

Pfizer Croatia

Pfizer Croatia u vrijeme COVID-19 krize i dodatnih šteta na bolnicama uzrokovanih potresom donirao je ukupno 46.500 eura i 2 laptopa uz volonterski rad kolega.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.