Javite nam se
[email protected]

Pet razloga zašto je održivost važna za globalni ekonomski napredak

Razvoj elektroničkih medija i brojne tehnološke promjene utjecali su na razvoj Četvrte industrijske revolucije u kojoj, kao nikada ranije, nije bila potrebnija brza i efikasna prilagodba na neprestano mijenjajuće trendove. Riječ je o trendovima koji se tek jednim klikom mogu proširiti na globalnoj razini, a najčešće nastaju zbog zakonodavnih i okolišnih izazova, ljudske sigurnosti, kvalitete života i pitanja migracija.

 

Klimatske promjene odavno više ne predstavljaju tek samo prirodne prijetnje, već su postavile brojne zadatke pred poduzeća, osobito kada je riječ o smanjenju emisija CO2. Ipak, novi trendovi omogućili su i nove ekonomske procese koji su otvorili vrata razvoju inovacija i modela rada koji u fokus stavljaju suživot pojedinca i zajednice na svim razinama.

 

Održivi razvoj, uz društveni i okolišni, dakako, uključuje i ekonomski prosperitet. Zašto nam je on danas važan te zašto će nam biti sve potrebniji kada govorimo o globalnom ekonomskom napretku, čitajte u nastavku.

1. Kupci

Kako svjedočimo razvoju nefinancijskog izvještavanja i povećanoj transparetnosti, kupci diljem svijeta u mogućnosti su doznati brojne informacije koje naposljetku utječu na njihov odabir proizvoda i usluga. Bez obzira na fizičku i geografsku određenost, zahvaljujući upravo elektroničkim i novim medijima, kupci žele biti informirani te donositi ispravne odluke – sve više kada je riječ o zaštiti vlastitog zdravlja, obitelji i prirodnih resursa.

2. Zakondavni okviri

Novi globalni zakonodavni okviri, osobito na području EU-a, sve su više usmjereni na zaštitu okoliša, uvjete rada, ljudska prava te kvalitetu života i hrane. Zakonodavni okvir koji je usmjeren na dalekosežne učinke stvoren je s ciljem osiguravanja poticajnog okruženja rada u kojem se poduzeća mogu okrenuti inovativnosti te na pozitivan način utjecati na zajednice i okoliš. Sigurno je kako će zakonodavni okviri u službi društveno odgovornog poslovanja tek doživjeti svoje uspjehe.

3. Investitori

Upravo kao i kupci, i investitori žele biti uključeni u rad poduzeća koja ostvaruju pozitivan učinak na društvo i okoliš. Ulaganja u društveno odgovorne modele neizbježno će stvoriti nove prilike na tržištu rada. Odnosno, nove će se prilike stvoriti onima koji su spremni prilagoditi se mijenjajućim trendovima i tržištu koje neprestano zahtjeva usvanje novih vještina, znanja i kompetencija.

4. Energija

U razvijenim zemljama svijeta ulaganje u infrastrukturu okrenutoj novoj energiji sve je izraženije, ali i svakako sve potrebnije. Donositelji odluka, korporacije i investitori sve više ulažu u obnovljive, čiste i jeftine izvore energije koji predstavljaju budućnost te veliku priliku za ekonomski rast, osobito kada govorimo o razdoblju koje će ustupiti nakon fosilnih goriva.

5. Vrijednosti

Uzevši u obzir rečeno, zasigurno je kako održivi razvoj postaje univerzalan jezik među narodima, državama i kulturama. Ono što povezuje sve kulture svijeta jest očuvanje onoga što volimo i nastojanje da generacije nakon nas nastave uživati zdrav život obilježen blagostanjem. Održivost i održivi razvoj odnose se na vrijednosti svih zajednica svijeta – upravo zato svjetski inovatori, investitori, poduzetnici i kupci moraju djelovati prema ovim načelima.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.