Javite nam se
info@idop.hr

Ljubljana: Važnost kružne ekonomije za razvoj konkurentske prednosti

Način poslovanja, ali i sveukupnoga života temeljen na eksploataciji resursa, njihovom brzom procesiranju, instantom korištenju te još bržem odbacivanju bez razmišljanja o posljedicama, slažu se stručnjaci i znanstvenici diljem Europske unije i svijeta, u potpunosti je zastario te u suvremenom društvu više nema budućnosti. Upravo iz ovoga razloga, Europska je unija krajem prošle godine usvojila Paket o kružnom gospodarstvu te je najavila ulaganja od 24 milijardi eura u poduzetničke projekte koji se okreću kružnim modelima.

 

Proces kružne ekonomije dugoročan je proces koji predstavlja alternativu istrošenom modelu linearne ekonomije vođene načelom ”izradi, uzmi konzumiraj, baci” te je usredotočen na pametan, održiv i uključiv rast.

Kružna ekonomija temeljena je na težnji za učinkovitim korištenjem, recikliranju i ponovnom korištenju resursa kako bi se ograničili negativni ekološki otisci sveukupnog europskog gospodarstva te smanjili troškovi u gospodarskim aktivnostima s ciljem daljnjeg gospodarskog rasta.

Na europskoj je razini, stoga, postavljen zajednički cilj za recikliranje 65 posto komunalnog otpada do 2030. godine, recikliranje 75 posto ambalažnog otpada do 2030. te sveukupno smanjenje otpada koji odlazi na deponije na samo 10 posto do 2030. godine. Svjetski ekonomski forum procijenio je kako kružni modeli za jednokratnu plastičnu ambalažu mogu spriječiti gubitke od čak 80 do 120 milijarde dolara godišnje u globalnom gospodarstvu.

Slovenska Ljubljana, s obzirom na činjenicu kako je glavni grad malene srednjoeuropske zemlje bez izražene gospodarske i geopolitičke moći, primjer je grada koji je prepoznao važnost kružne ekonomije za razvoj vlastite konkurentske prednosti.

Ljubljana je uspjela u svojim namjerama te je u 2016. godini proglašena Europskom zelenom prijestolnicom. Zaštita okoliša, održiva mobilnost te razvijen dugoročni enegetski plan omogućili su Ljubljani da zakorači u razdoblje kružne ekonomije te novih, održivih poslovnih modela.

Dodatne informacije možete pronaći na službenoj stranici ovoga projekta.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.