Javite nam se
info@idop.hr

Uloga nefinancijskog izvještavanja u zaštiti ljudskih prava

Ljudska prava i njihova zaštita važan su dio izvještavanja prema GRI smjernicama još od 2002. godine. GRI standardi izravno se referiraju na brojne međunarodne alate i instrumente za zaštitu ljudskih prava poput Vodećih načela UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, Opću deklaraciju o ljudskim pravima i OECD smjernice za poduzeća.

 

Zahvaljujući GRI standardima, GRI osigurava smjernice organizacijama kako što podrobnije izvještavati o svojem pristupu kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, upravljanju zaštitom ljudskih prava, kao i mjerama koje organizacije poduzimaju po tom pitanju.

 

GRI je razvio set preporuka koja pomažu organizacijama poboljšati upravljanje pitanjem i zaštitom ljudskih prava sve od dobavljačkog lanca do vrhovnog menadžmenta, te samim time što kvalitetnije i svrsihodnije prikazivati ovu vrstu podataka u svojim nefinancijskim izvještajima.

Kako bi se osiguralo povećanje transparentnosti te prikaz relevantnih tema u području ljudskih prava, GRI poduzećima savjetuje sljedeće:

Izrada dubinske analize treba biti polazišna točka za daljnji rad.
Prikažite lokalni i socio-ekonomski kontekst u kojem djelujete.
Prikažite konkretan napredak kada je riječ o upravljanju utjecajima tijekom kraćeg, srednjeg i duljeg razdoblja.
Pronađite ravnotežu između kvantitativnih i kvalitativnih informacija.
Budite jasni i osigurajte cjelovitost prikazanih informacija.
Prikažite izravne i neizravne utjecaje.


GRI naglašava kako bez obzira nalazilo se poduzeće u području niskoga rizika od narušavanja ljudskih prava, sve su regije i sektori jednako odgovorni kada je riječ o njihovoj zaštiti – upravo je zato transparentnost presudna.

Želite znati više?

Javite nam se za sva dodatna pitanja.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.