Javite nam se
info@idop.hr

Transformacijsko vodstvo i kako postati organizacija spremna za budućnost

U Zagrebu je 22. svibnja 2018. godine održan Prvi seminar o održivosti i transformacijskom vodstvu u organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje, PwC Hrvatska, Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta i PWN Zagreb u suradnji s think-tankom Kaleidoscope Futures iz Cambridgea.

Wayne Visser, profesor Integrirane vrijednosti i održive transformacije na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Antwerpenu i na Institutu za vodstvo održivog razvoja Sveučilišta u Cambridgeu, održao je interaktivno predavanje o važnosti transformacijskog vodstva i pripreme organizacija za budućnost.

 

“Destrukcija okoliša i prekomjerno iskorištavanje resursa već je učinilo globalni ekosistem jako ranjivim. Današnji izazov nije kako izvući zemlje iz siromaštva, već kako napredovati bez uništavanja okoliša. U svemu tome veliku će ulogu igrati nova poslovna etika, moramo se upitati stvaramo li više ekonomske vrijednosti u odnosu na uništavanje ekološkog i socijalnog kapitala. Kratkoročno je profitabilno biti neodgovoran, ali jedini način da dugoročno ostvarimo održivost je prakticiranje DOP-a”, zaključio je Visser.

Direktorica Kaleidoscope Futuresa Indira Kartallozi govorila je o disrupciji uzrokovanoj klimatskim promjenama.

“Migracije, ekonomska nejednakost, digitalna i tehnološka podjela među ljudima, sve su to globalni problemi koje moramo adresirati”, naglasila je.

 

“Svjedoci smo globalnih trendova temeljenih na društveno odgovornom poslovanju. Ti se trendovi uvrštavaju u nacionalne politike i poslovne strategije te tako direktno oblikuju tržište, a tvrtke im se moraju prilagođavati. Hrvatska gospodarska komora je aktivnostima promicanja DOP-a već više od deset godina u službi svojih članica. Primjenom DOP-a diže se konkurentnost i pozicionira Hrvatsku kao vodeću zemlju regije”, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

 

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Mislav Ante Omazić naglasio je da su poduzeća najmoćnije institucije današnjeg društva i da je za njih tema transformacije vodstva najaktualnija.

 

“Na kompanije se sve više gleda kao na društvene entitete, a ne samo ekonomske. Poduzeće ne može postojati bez profita, ali mora biti društveno odgovorno. Profit omogućava prosperitet, investicije i razvoj i u tom je ključ DOP-a, on pruža balans između dugoročnog i kratkoročnog, društvenog i ekonomskog, poslovnog i privatnog. Danas je teže nego ikad biti menadžer jer su promjene jako brze, u tom smislu je DOP je iznimno važan”, kazao je Omazić.

 

“Kažu da su samo dvije svari u životu sigurne: smrt i porezi. Ja bih dodao i treću stvar – promjene. Ako želite biti uspješni morate izaći iz svoje comfort zone. PwC ima dva važna cilja, da rješavamo probleme i gradimo povjerenje u društvu. Unutar kompanije svjedočimo konstantnoj transformaciji, informacije brzo teku i naši ljudi moraju biti educirani kako bi pratili trendove. Jedino tako poslovanje može biti dugoročno održivo”, poručio je John Gašparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska.

 

Nikolina Markota Vukić iz IDOP-a izjavila je kako je društveno odgovorno poslovanje uspješan alat za povećanje profita pa se postavlja pitanje zašto nije više integriran u poslovne strategije kompanija.

 

“Više je razloga, integracija DOP-a u DNA organizacije u osnovi je jedini način stvaranja profita u današnjem nepredvidivom poslovnom okruženju. Visoka očekivanja investitora mogu se zadovoljiti jedino primjenom DOP-a jer se samo ulaganjem u inovacije može opstati na tržištu”, rekla je Markota Vukić, dodavši da se tu s poslovne strane ne radi o filantropiji, već ostvarivanju dugoročnog profita.

 

Izvor: HGK

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.