Javite nam se
info@idop.hr

Radionica o sustavu doniranja hrane u RH

U organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), održana je stručna radionica pod nazivom Doniranje hrane od strane poduzeća. Svrha radionice bila je razjasniti nejasnoće vezane za novi Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje, dati poduzećima smjernice kako donirati te kako odabrati odgovarajućeg posrednika pri doniranju hrane.

Gošća radionice bila je cijenjena porezna savjetnica iz RRiF Grupedr. sc. Ljerka Markota, koja je prisutnima razjasnila sve nejasnoće vezane za poreznu problematiku doniranja, zakonske obveze donatora te potrebnu dokumentaciju u postupku doniranja.

S obzirom da, unatoč Pravilniku, u uspredbi s drugim zemljama, u Hrvatskoj nije zabilježeno izražajnije doniranje hrane od strane poduzeća, kao niti pojačan dijalog između poslovnog i civilnog sektora, dalo se naslutiti kako je odabir teme pravovremen.

Kako je doniranje hrane i hrane za životinje problematika koja sve uključene dionike obvezuje na odgovornost i etičnost, predstavnica Instituta za društveno odgovorno poslovanje prisutnima je prezentirala potrebna sustavna rješenja, važnost korporativne filantropije i suradnje sa zajednicom, kao i primjere dobre prakse.

Institut za društveno odgovorno poslovanje unutar projekta Provedba DOP Direktiva u zemljama EU u suradnji sa šest zemalja članica ispituje sustav doniranja u Uniji, njegov razvoj, ali i manjkavosti, stoga su predstavljeni primjeri dobre prakse zemalja u konzorciju, s posebnim naglaskom na Slovačku i Sloveniju kao zemlje sličnog socio-kulturnoga konteksta.

Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.