Javite nam se
info@idop.hr

GRI Seminar u Hrvatskoj – Kako uz pomoć GRI Standarda izvještavati o održivosti

U Zagrebu je održan prvi GRI seminar o nefinancijskom izvještavanju korištenjem GRI Standarda. Seminar su organizirali Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), međunarodna neovisna organizacija za nefinancijsko izvještavanje Global Reporting Initiative (GRI)RRIF.

 

Prema izvještaju GRI-ja, objavljeno je više od 50 tisuća nefinancijskih izvještaja u više od 90 zemalja koji su sastavljeni prema GRI Standardima za nefinancijsko izvještavanje. Time GRI Standardi predstavljaju najšire korištene standarde i okvir za izvještavanje na području nefinancijskog izvještavanja.

GRI Standardi
Slika 1. Prikaz koraka prema korporativnoj održivosti

Global Reporting Initiative (GRI) aktivno surađuje sa zajednicom stručnjaka za nefinancijsko izvještavanje koju čini više od 500 organizacija u 68 zemalja kako bi olakšali dijalog stručnjaka za nefinancijsko izvještavanje i pružili podršku poduzećima prilikom procesa nefinancijskog izvještavanja.

Na početku seminara dr. sc. Nikolina Markota Vukić, stručnjakinja za nefinancijsko izvještavanje iz Instituta za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), prezentirala je polaznicima zakonsku obvezu nefinancijskog izvještavanja i proces nefinancijskog izvještavanja.

Zatim je uslijedilo detaljno predavanje Kristin Dypdahl, koordinatorice odjela za korporativni angažman dionika u GRI-ju. Na kraju seminara polaznici su imali jedinstvenu priliku sudjelovati na radionicama „Dijalog s dionicima u procesu nefinancijskog izvještavanja“, „Određivanje matrice materijalnosti“ i „Identificiranje ciljeva održivog razvoja (SDG ili COR) kojima poduzeće najviše doprinosi“.

Slika 2. Predavanje stručnjakinje za nefinancijsko izvještavanje iz IDOP-a
Slika 2. Predavanje stručnjakinje za nefinancijsko izvještavanje iz IDOP-a

Polaznici su stekli znanja o povijesti i ulozi GRIja koju ima u razvoju nefinancijskog izvještavanja te važnostima sastavljanja izvještaja prema definiranom okviru koji donosi kontinuitet praćenja i usporedbe nefinancijskih informacija.

 

Jednako tako, uz svoju važnu zagovaračku ulogu u području nefinancijskog izvještavanja, GRI nudi usluge kojima pruža podršku poduzećima i ostalim organizacijama prilikom proces nefinancijskog izvještavanja, a one se odnose na procese pripreme, usklađivanja, komunikacije i analize nefinancijskih izvještaja.

 

IDOP, RRIF i GRI ovim su seminarom okupili stručnjake za nefinancijsko izvještavanje i hrvatska poduzeća te im omogućiti razmjenu iskustava, ideja i raspravu o izazovima vezanim uz nefinancijsko izvještavanje.

Slika 3. Predavanje koordinatorice odjela za korporativni angažman dionika u GRI-ju
Slika 3. Predavanje koordinatorice odjela za korporativni angažman dionika u GRI-ju
Kolačiće koristimo da bi vam osigurali najbolje iskustvo na našoj web stranici.