SociSDG projekt u Materi - gradu starom 3.000 godina

Matera

Treća obrazovna aktivnost u sklopu sociSDG projekta održana je od 05. do 09. studenog 2019. godine u MateraHubu u Materi.Sudionici obrazovne aktivnosti bili su članovi devet renomiranih europskih organizacija iz područja održivog razvoja i društvene odgovornosti: Institut za društveno odgovorno poslovanje– IDOP(koordinator, Hrvatska), Datamaran(Ujedinjeno Kraljevstvo), Global Impact Grid(Njemačka), Homo Eminens(Litva), Kaleidoscope Futures(Ujedinjeno Kraljevstvo), LatConsul SIA(Latvija), LUM University(Italija), Materahub (Italija) i Pontis Foundation(Slovačka).

S obzirom na činjenicu da je primarni cilj projekta obrazovanje odraslih i razmjena najboljih praksi između projektnih partnera kada je riječ o društvenim ciljevima održivog razvoja, osmišljena je petodnevna aktivnost učenja kako bi se razumjela i podigla svijest o održivom razvoju ciljeva:

• SDG5: Ravnopravnost spolova - Postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje svih žena i djevojaka koje vodi projektni partner Materahub

• SDG10: Smanjene nejednakosti - Smanjiti nejednakost unutar i među zemljama (domaćin projekta Kaleidoscope Futures)

Bilo je impresivno i nadahnjujuće slušati rješenja za okončanje siromaštva i osigurati zdrav život i promicati dobrobit

• Catia Caponero, osnivačica ženskog kolektiva Matera, predstavila je aktivnosti udruge s posebnim osvrtom na problem nasilja nad ženama, što je jedan od ciljeva kojima se treba boriti kako bi se osigurala veća uključenost i integracija žena u društvo. Zapravo, podaci pokazuju da su od 1. siječnja do 31. listopada 2018. godine samoubojstva žena porasla na 37,6% od ukupnih ubojstava počinjenih u našoj zemlji (bila su 34,8% godinu dana ranije), a 79,2% žena samoubojica članova obitelji (80,7%) %) u prvih deset mjeseci 2017. godine) i 70,2% feminicida parova (65,2% u razdoblju siječanj-listopad 2017.).

• Vanessa Vizziello, predsjednica udruge RiSvolta di Matera, predstavila nam je teme LGTB-a i ravnopravnosti spolova. Italija je na 118. mjestu na ljestvici sa 144 zemlje za sudjelovanje i ekonomske mogućnosti, dok je na političkom predstavništvu 46. mjesto. Što se tiče radne situacije, oko 62% talijanskih žena plaća manje od muškaraca, a mnoge od njih nemaju rukovodeće i vodeće pozicije. Cilj RisVolte je upravo posredovanje u različitim društvenim skupinama bez ikakve diskriminacije kroz veću otvorenost i sudjelovanje zajednice Matera.

• Organizirana je studijski posjeta u Socijalnoj zadruzi Il Sicomoro koja se bavi prijemom i podrškom migrantima i izbjeglicama kroz radnu orijentaciju, tečajeve jezika, kulturne aktivnosti, psihološku podršku i projekte za potporu obiteljima i djeci.

Tijekom aktivnosti učenja održan je i zabilježen webinar na SDG5 i SDG10.

Ovdje možete pogledati snimku webinara:

SDG5

SDG10

Webinar je pružio informacije o najboljim praksama SDG5 i SDG10 i njihovoj integraciji u poslovne modele.

Socisdg