Snimljeni webinari SDG1 i SDG3 u Rigi

Riga

Četvrta obrazovna aktivnost Erasmus+ projekta sociSDG održana je od 04. do 09. veljače 2019. godine u prostorijama LatConsula u Rigi. Sudionici obrazovne aktivnosti bili su članovi devet renomiranih europskih organizacija iz područja održivog razvoja i društvene odgovornosti: Institut za društveno odgovorno poslovanje – IDOP (koordinator, Hrvatska), Datamaran (Ujedinjeno Kraljevstvo), Global Impact Grid (Njemačka), Homo Eminens (Litva), Kaleidoscope Futures (Ujedinjeno Kraljevstvo), LatConsul SIA (Latvija), LUM University (Italija), Materahub (Italija) i Pontis Foundation (Slovačka).

S obzirom na činjenicu da je primarni cilj projekta obrazovanje odraslih i razmjena najboljih praksi između projektnih partnera kada je riječ o društvenim ciljevima održivog razvoja, osmišljena je petodnevna aktivnost učenja kako bi se razumjela i podigla svijest o održivom razvoju ciljeva:

• SDG1: Iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima 

• SDG3: Zdravlje - Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija 

Bilo je impresivno i nadahnjujuće slušati rješenja za okončanje siromaštva i osigurati zdrav život i promicati dobrobit

  • Elina Celmina, direktorica Odjela za politiku socijalne uključenosti u Ministarstvu socijalne skrbi Republike Latvije, predstavila je rezultate upravne reforme u Latviji 2009. i objasnila strukturu, pravni okvir, financiranje, proračun i pogodnosti sustava socijalne sigurnosti u Latviji. U Latviji se stopa rizika od siromaštva smanjila na 21,2% u 2013. s 26,4% u 2008. godini. Najveća stopa rizika od siromaštva po kućanstvima imaju samohrani roditelje s najmanje 1 uzdržavanim djetetom oko 41,1%, od 2 odrasle osobe 3 i više ovisne djece od 27,7%, a najniža stopa rizika od siromaštva imaju kućanstva s 2 roditelja i 1 uzdržavano dijete.
  • Inese Vaivare direktorica Latvijske platforme za razvojnu suradnju (LAPAS) pokazala je partnerima i široj publici na webinaru najbolji primjer kako vlada može raditi ruku pod ruku s nevladinim organizacijama kako bi implementirala održivi razvoj u nacionalni okvir kroz 4 faze (mainstreaming, shock, failure) i učinili smo to). Rezultati glokaliziranja SDG-a u Latviju objavljeni su u izvješću „Održivi razvoj Latvije: analiza„)
  • Projekt Martins Valters “Doba nije prepreka” pružila nam je definiciju apsolutnog i relativnog siromaštva i što država može učiniti da riješi taj problem. Na primjeru projekta „Starost nije prepreka“ koju financira NordPlus Adult, projektni partneri i šira publika putem webinara mogli su naučiti dobar primjer kako poboljšati kvalitetu života umirovljenika u baltičkim zemljama.
  • Aktivnosti učenja također uključuju obilazak Slobodne Rige, primjer Rige napuštenih projekata aktivacije zgrada koje vode Jazeps Bikse.
  • Dominykas Karpovict ispričao nam priču o izgradnji zajednice i košarkaškom klubu „Palangos Kursiai“
  • Jugne Jonusaite iz Healthstatea dokazala je tvrdnju da ste ono što jedete.
  • Justas Kucinskas i Severas Svedas iz pokreta Vilnius podsjetili su nas na važnost igre
  • Artiomas Sabajevas iz tvrtke Teenshapers predstavio je holistički pristup rješavanju problema pretilosti
  • Anton Nikitin iz Vilnius Transporta pokazao je povezanost između gradske infrastrukture i zdravlja građana
  • Kristina Medziausyte iz Ministarstva zdravlja Republike Litve o mentalnom zdravlju i njegovoj povezanosti s našim blagostanjemTijekom aktivnosti učenja održan je i zabilježen webinar na SDG5 i SDG10.

Ovdje možete pogledati snimku webinara:

SDG1

SDG3

Webinar je pružio informacije o najboljim praksama SDG1 i SDG3 i njihovoj integraciji u poslovne modele.

Socisdg