Projektna tema: Doniranje hrane u Hrvatskoj i Europskoj uniji II

Porast broja socijalnih samoposluga u Hrvatskoj

U tekstu Culture of food donations na podrobniji smo način objasnili zakonski i socio-ekonomski okvir koji se odnosi na pitanje doniranja hrane u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Novi je Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje definirao detaljne uvjete, kriterije i načine doniranja hrane i hrane za životinje, uvjete koje posrednik mora ispunjavati u doniranju hrane i hrane za životinje te sadržaj i način vođenja Registra posrednika.

Unatoč tome što je novi Pravilnik zadao za cilj rješenje cjelokupnoga problema kada je riječ o pitanju doniranja hrane, mnogi od njih se ipak nisu izbjegli te nisu uspjeli biti rješeni sa zakonodavne strane. Jedan od zasigurno najvidljivijih društvenih problema jest porast broja socijalnih samoposluga koje zaprimaju doniranju hranu.

Što su socijalne samoposluge?

Socijalne samoposluge su vrste samoposluga koje prikupljaju, skladište te distribuiraju doniranu hranu i ostale potrepštine osobama s vrlo niskim socijalnim statusom.

Procijenjeno je kako Hrvatska godišnje baci više od 90 kilograma hrane po stanovniku. Nizak životni standard i negativni ekonomski uvjeti utjecali su na porast broja socijalnih samoposluga koje su nerijetko jedina opcija osobama bez ili s vrlo niskim primanjima.

Više o ovoj te drugim temama možete čitati na službenome blogu projekta.

Ako ste zainteresirani za ovu temu, željeli biste podijeliti svoja iskustva ili komentare, slobodno nam se obratite na info@idop.hr ili putem društvenih mreža.