Hi4CSR u Zagrebu

Od 30. siječnja do 3. veljače 2017. godine u prostorima RRiF Visoke škole za financijski menadžment u Zagrebu održana je prva petodnevna obrazovna aktivnost unutar Erasmus+ projekta pod nazivom Harmonizacija i implementacija EU Direktiva u području društveno odgovornog poslovanja Hi4CSR.

Na obrazovnoj su aktivnosti sudjelovali članovi projektnog konzorcija, odnosno osam renomiranih europskih organizacija u području DOP-a: RRiF-plus d.o.o. (koordinator, Hrvatska), Institut za društveno odgovorno poslovanje (Hrvatska), Abis – The Academy of Business in Society (Belgija), Ekvilib Inštitut (Slovenija), Global Impact Grid (Njemačka), LUM Sveučilište (Italija), Pontis Foundation (Slovačka) te Trucost (Ujedinjeno Kraljevstvo),

S obzirom kako je primarni cilj projekta obrazovanje odraslih te razmjena primjera dobrih praksi između projektnih partnera kada je riječ o harmonizaciji i implementaciji europskih direktiva u području društveno odgovornog poslovanja u nacionalne zakonodavne okvire, petodnevna je aktivnost bila koncipirana tako da se svaki dan obrađivalo jedno područje.

Tema prvoga dana, koji je ujedno bio i uvodni, bila je problematika vezana za nefinancijsko izvještavanje i transpoziciju Direktive 2014/95/EU u nacionalna zakonodavstva. Drugi je dan obilježen raspravom i interaktivnom radionicom o problematici eko oznaka u zemljama članica. Kako bi se doznala iskustva iz prve ruke, Skypeom iz Italije uključili su se profesor Angelo Russo sa Sveučilišta LUM te Massimo LaBruna, talijanski poduzetnik u području zelenih tehnologija. Treći je dan bio posvećen pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, pri čemu je projektnom konzorciju predavanje održala Polona Ajdnik Benić iz slovenskog Mercator IP-a.

Projektni je konzorcij četvrti dan razgovarao o zakonodavnom okviru vezanom za sustave doniranja hrane u zemljama članicama. Na edukaciji su sudjelovale i dvije gošće, odnosno gospođa Natalija Knežević iz Ministarstva poljoprivrede te gospođa Kristina Klarić Rubčić iz Dukat d.d.-a. Obje su projektnom konzorciju prezentirale svoja iskustva iz perspektive zakonodavca i poduzetnika te time uvelike olakšale rad na budućem DOP vodiču.

Posljednja tema bila je posvećena procesiranju korištenih materijala. Zahvaljujući gošćama iz Ministarstva okoliša, Sanji Radović Josić, te gospođi Valentini Kelbar iz Unije Nove d.o.o., projektnom konzorciju pružena su stručna znanja i potpun uvid u hrvatski nacionalni sustav kada je riječ o procesiranju korištenih materijala.

Rezultati projekta bit će jedinstveni DOP vodič o EU zakonodavnom sustavu u području DOP-a, kao i edukativni video materijal.

Sljedeća će se obrazova aktivnost održati u Berlinu u svibnju 2017. godine.

Dodatne informacije o projektu saznajte ovdje, te se slobodno obratite projektnom konzorciju putem info@hi4csr.com.

Hi4csr Collage