Implementation of CSR in Central Europe

Ime projekta: 

Implementation of Corporate Social Responsibility in Central Europe

Partneri na projektu: 

Sustainable Development Management Institute – Francuska

AREGAI Cultural association – Italija

Warsaw School of Economics – Poljska

Jožef Stefan International Postgraduate School – Slovenija

PROSPEKTIKER – Španjolska

The Croatian Institute for CSR  Hrvatska

Mednarodni Centar za Prenos Znanja d.o.o. – Slovenija

 

Više o temi društveno odgovornog poslovanja (DOP) na razini Europe pročitajte na ovoj web stranici.

 

DOP (1)

Društveno odgovorno poslovanje (DOP) odnosi se na odgovornost poduzeća za njihov utjecaj na društvo. Europska komisija vjeruje da je DOP važna za održivost, konkurentnost i inovativnost poduzeća EU-a i cjelokupnog gospodarstva EU-a. Ona donosi koristi u smislu upravljanja rizikom, uštede troškova, pristupa kapitalu, odnosa s klijentima i upravljanja ljudskim resursima. Očekivani pozitivni učinak nije ograničen samo na gospodarske rezultate, nego uključuje zaposlenike, partnere, kupce, grad i regiju, zahvaljujući dosljednom smanjenju negativnih utjecaja na okoliš, kao i trajnom razvoju ljudskih resursa, zajednice i društva.

Glavni cilj ovog projekta je širenje znanja o tvrtkama u srednjoj i istočnoj Europi i menadžmentu o konceptima DOP-a i održivosti, podizanje njihove svijesti o vlastitim potrebama i mogućnostima za poboljšanje, s naglaskom na poboljšanje upravljačkih vještina kao što su učinkovito upravljanje resursima, etički izbori, Politike EU2020, prakse odgovornog rada, održivi pristup poslovanju itd.

Ključni cilj partnerstva je pružiti zajednički obrazovni model i tečaj obuke namijenjen tvrtkama iz Srednje i Istočne Europe i njihovim konzultantima, nudeći zajednički model bolje prilagođen lokalnim zahtjevima i stilovima upravljanja.

Da bi postigao ciljeve, konzorcij će:

  • pojednostaviti način predstavljanja DOP-a kako bi bio pristupačniji široj publici.
  • Poboljšati sposobnost osoblja partnera i ključnih zainteresiranih strana za uključivanje menadžera, poduzetnika, novinara u DOP.
  • Povećati percepciju partnera o situacijama DOP-a u zemljama Srednje i Istočne Europe prikupljanjem podataka o specifičnosti zemalja partnera i potrebama sudionika.
  • Povećati šanse za upotrebljivost, relevantnost, potencijalnu održivost i širenje rezultata procjenjujući ih sa stručnjacima i ciljnim skupinama.

Tijekom dvije godine projekta partneri će pripremiti i distribuirati sljedeće materijale i dokumente:

A. Vodič i struktura kurikuluma / obuke za trenere kako bi se osiguralo da su odgovorni stručnjaci dobro informirani i da mogu koristiti isto znanje o DOP-u, posebno o glavnim temama i temama svake sesije te pri procjeni i izvješćivanju o rezultatima. Treneri će biti posebno informirani o tome kako ponuditi komentare i povratne informacije kako bi pomogli sudionicima u poboljšanju prosudbe i promjeni ponašanja, stavova i vještina.

B. Kurikulum i struktura obuke za tečaj namijenjen konzultantima da povećaju svoje vještine i kompetencije u praksi DOP-a i najprikladnijim rješenjima za poduzeća iz Srednje i Istočne Europe.

C. Digitalni priručnik sa sadržajem i materijalima koristan za vođenje lokalnih tematskih radionica i za vođenje partnera u strukturiranom dijalogu s relevantnim lokalnim dionicima i akademicima, za prikupljanje i razmjenu podataka na lokalnoj razini za daljnja istraživanja ili za podršku razvoju politika. Odabrana publika: novinari, edukatori i profesionalci, javni administratori / predstavnici vlasti itd

D. Metode zapošljavanja svih zainteresiranih strana u provedbi DOP-a, nudeći savjete i prijedloge o tome koje teme i komunikacijske poruke koriste prema glavnim ciljevima projekta (tvrtke, menadžeri, konzultanti, ključni dionici). U svim aspektima, alat se usredotočuje na scenarije niskog proračuna i ima za cilj olakšati umnožavanje da integrira multiplikaciju u svoje dnevne aktivnosti. Cilj je ovog alata dati smjernice i osigurati dostupne alate za multiplikatore za provedbu njihovih aktivnosti.

E. Završni pregledni izvještaj o menadžerskim vještinama potrebnim za vođenje odgovornog i održivog poslovanja i provedbu politika DOP-a, na temelju rezultata lokalnih tematskih radionica.