Nefinancijski izvještaj Croatia Airlines: Prvi nefinancijski izvještaj prema GRI Standardima u Hrvatskoj

 

Razvoj, Održivost, Ravnoteža, Odgovornost

četiri su ključna pojma kojima je poduzeće Croatia Airlines nazvao svoj nefinancijski izvještaj za 2017. godinu. Kao i uvijek u svom poslovanju, Croatia Airlines je vrlo visoko postavio kriterije izvještavanja pa je tako odabran međunarodni najnoviji i napriznatiji okvir za nefinancijsko izvještavanje GRI Standarde (GRI Standards). Kako je izvještaj objavljen krajem travnja 2017. godine predstavlja prvi nefinancijski izvještaj sastavljen prema GRI Standardima u Hrvatskoj.

Vrlo zanimljiva karakteristika ovog nefinancijskog izvještaja je povezanost sa Globalnim ciljevima održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDG) što predstavlja najnoviji trend u svijetu, čime je Croatia Airlines svrstan u sam vrh dobrih primjera nefinancijskog izvještavanja.

Capture2

Proces određivanja materijalnosti poduzeća (sadržaja nefinancijskog izvještaja) prikazan je i kroz identificirane granice materijalnih aspekata (tema) unutar i izvan grupe. Zanimljivo je primijetiti kako emisije i energija predstavlja jako važnu temu s kojom Croatia Airlines utječe na okoliš, društvo i ekonomiju (ODE), a da dionici smatraju kako je ista ta tema manje važna nego radni odnosi i dostojan rad. Upravljanje otpadom predstavlja identificiranu temu koju dionici percipiraju i s kojom Croatia Airlines ima utjecaj na ODE kao jednako važnu (manje važnu). 

Impresivno je poglavlje 5.4. Sigurnost i unapređenje kao imperativ poslovanja koje prikazuje kako složen sustav kvalitete Croatia Airlines treba postići kako bi dugoročno poslovalo.

Društvena kategorija nefinancijskog izvještaja prikazana je na vrlo jednostavan i interaktivan način povezivanjem na YT filmove sa izjavama zaposlenika kao i grafički prikaz koji održivosti u svim segmentima letova prikazuje odgovornost prema svojim putnicima. 

Capture5

 Captureca3

 

Captureca 34

Kako bi opravdao činjenicu da avio industrija ulaganjem u kvalitetu svojih aviona ne predstavlja velikog zagađivača okoliša, pokazuje kalkulacija ugljičnog otiska aviona flote Croatia Airlines na relaciji ZAGREB - SPLIT i prosječnim vozilom koju je tim Croatia Airlines izračunao (slika iznad).

Croatia Airlines timu želimo puno uspjeha u redu i postizanju njihovih zadanih ciljeva održivog razvoja!