Održana 5. GRI Globalna konferencija: Kako ojačati donošenje odluka temeljenih na održivosti

Screen Shot 2016-05-29 At 23.42.28

Od 18. do 20. svibnja 2016. u Amsterdamu održala se najveća i najvažnija globalna konferencija koja u fokus postavlja održivi razvoj, nefinancijsko izvještavanje te globalni razvitak - GRI2016. Ovogodišnja je konferencija okupila nešto više od 1600 pojedinaca s ciljem razgovora o tome kako unaprijediti nefinancijsko izvještavanje i održivu ekonomiju na globalnoj razini. Konferencija se tradicionalno održava svake dvije godine, ovo je bilo njezino peto izdanje, a glavni je inicijator Global Reporting Initiative (GRI), odnosno Globalna inicijativa za izvještavanje, međunarodna nezavisna standardizacijska organizacija koja pomaže poduzećima, vladama i drugim organizacijama u boljem razumijevanju i komuniciranju njihovih utjecaja na brojna pitanja kao što su klimatske promjene, ljudska prava te korupcija.

Ove je godine GRI obilježio dvadeset godina svojega postojanja te dvadeset godina od začetka nefinancijskog izvještavanja. Upravo je stoga konferencija bila posvećena pregledu i propitkivanju dosadašnjih uspjeha, vlastitog utjecaja, ali raspravi o tome kakvi nas trendovi, osobito oni digitalni, ali i obveze, čekaju u budućnosti?

Konferencija se održala u monumentalnom prostoru RAI Centra, jednom od najvećih nizozemskih centara koji osigurava dvorane i uvjete za održavanje različitih tipova konferencija i susreta. Na samom ulasku u RAI centar odmah je bilo za primijetiti sudionike iz cijeloga svijeta – kako smo kasnije doznali, konferencija je okupila sudionike iz čak 77 zemalja svijeta što je zasigurno, a tome smo kasnije i svjedočili na svakome predavanju, omogućilo plodonosan dijalog i razmjenu najrazličitijih iskustava i razmišljanja.

20160518 170030

Krilatica konferencije bila je Empowering Sustainable Decisions - imali smo priliku poslušati svjetske lidere iz svijeta poslovanja, velikih i malih tvrtki, financija, javne uprave, agencija, vlada i civilnog društva koji su govorili i raspravljali o gorućim temama s kojima se danas u jednakoj mjeri suočavaju tvrtke, organizacije, vlade, društva i zemlje. Svaki je panel kroz pomno odabranu temu propitkivao na koji način nefinancijsko izvještavanje doprinosi održivom razvoju, ali i kako ga unaprijediti. Također, kroz cijelu se konferenciju nastojalo raspraviti koje trendove možemo očekivati u budućnosti, koja je nadolazeća uloga nefinancijskog izvještavanja, ali i svih nas koji se njime svakodnevno bavimo.

Od 8 ujutro do 6 navečer predavanja su se odvijala istovremeno u 5 dvorana što je svakome sudioniku omogućilo odabir određene teme s obzirom na tip organizacije iz koje pristiže. Predavanja poput Achieving smart implementation of the EU Directive on Non-Financial Reporting, The power of sustainability data for decision making i Tackling climate risk: data & decision making for business and government tek su samo neka od desetaka predavanja koja su obogatila naše znanje, ali prije svega, promijenila i unaprijedila pogled koji imamo na svoj posao i buduće projekte.

U tri dana prisustvovali smo najrazličitijoj paleti predavanja, diskusija i radionica te onome što je posebno zanimljivo - tzv. market placeu koji predstavlja platformu za networking, neslužbeni razgovor i druženje svih sudionika.

20160518 170132

Nefinancijsko izvještavanje neupitan je alat za promjene čiju ćemu snagu tek iskusiti, zaključak je konferencije - transparentna komunikacija poduzeća nastala u suradnji sa stakeholderima te postavljanje održivosti u centar svoje poslovne strategije preduvjet je za uspješno poslovanje svake organizacije, bez obzira na njezinu veličinu i industriju u kojoj djeluje. 

Nakon tri dana izvanrednih i informativnih predavanja, iskoristili smo priliku i za turistički obilazak Amsterdama. Vožnja kanalima i razgledavanje grada dodatno su napunili naše baterije - inspirirani novim iskustvima i kontaktima veselimo se sljedećim izdanjima konferencije!

Screen Shot 2016-05-29 At 23.44.57