Održana slovenska konferencija o DOP-u: Društvena odgovornost poduzeća i izazovi digitalizacije

30. svibnja 2017. godine u prostorijama IEDC - Poslovne škole Bled održana je godišnja konferencija o društvenoj odgovornosti poduzeća u Sloveniji pod nazivom Trendovi na području društvene odgovornosti 2017: Društvena odgovornost poduzeća i izazovi digitalizacije u organizaciji Mreže za društvenu odgovornost Slovenije i UN Global Compact Slovenija, u suradnji sa IEDC – Poslovnom školom Bled i Ekvilib Institutom.

Konferencija se bavila novim trendovima na području društvene odgovornosti te ulogom digitalizacije u stvaranju društveno odgovornog poslovanja, a okupila je internacionalne stručnjake iz područja održivosti, društvene odgovornosti poduzeća i digitalne transformacije.

Konferenciju je otvorila prof. dr. Danica Purg, predsjednica UNGC Slovenije i dekanica Poslovne škole Bled, a prisutnima se obratio i Aleš Kranjc Kušlan, direktor Ekvilib Instituta i član upravnog odbora Mreže za društvenu odgovornost Slovenije.

Dragana Đermanović, konzultantica i direktorica Bee Premium Grupe (BPG), održala je predavanje „Business as a Circus - What the Wealth Truly Stands for“ na temu društveno odgovornih kompanija u vremenu digitalizacije, u sklopu kojeg je predstavila primjer jedne takve uspješne kompanije imena Oliberté, prvog proizvođača obuće koji ima Fair Trade certifikat. Također je predstavila Bee Business Approach (BBA) koji kompanije gleda kao na kompleksne sustave višestruko povezane sa zaposlenicima, okolišem i poslovnim ciljevima.

Gregor Bierent, stručnjak za inovacije i digitalni konzalting te generalni direktor New Frontier Group, održao je predavanje „Digital Business Models“ u kojem je govorio o izazovima i rizicima digitalizacije, digitalnoj transformaciji poduzeća i njenom utjecaju na održivost. Također je pokazao kao digitalni poslovni modeli mogu pridonjeti održivom razvoju i otvoriti nove prilike u najrazličitijim sektorima, od bankarstva, prijevoza i maloprodaje do građevine i trgovine nekretninama.  

Dr. Jennifer Chirico, predavačica na Hawaii Pacific Sveučilištu i direktorica kompanije Sustainable Pacific Consulting, održala je predavanje “The Benefit Impact Value: Finding Resiliency During Transformational Times” u kojem je pokazala važnost pristupa održivosti u digitalnom vremenu, te nužnost integriranog, holističkog pogleda na kompanije i njihovu međupovezanost s ljudima i okolišem, jer su poslovne strategije koje uključuju i održivost dugoročno uspješnije i otpornije na promjene iz okoline.

Nakon toga je slijedio okrugli stol na kojem se raspravljalo o povezanim temama a sudjelovali su, uz dr. Jennifer Chirico i Gregora Bierenta, i Robert Serec iz poduzeća Pomurske mlekarne d.d. i Aljaž Maher iz ORIGINAMI Poslovnog savjetovanja. Nakon toga polaznici konferencije su mogli sudjelovati u jednoj od dvije radionice: „Transformacija iz tradicionalnih u digitalne poslovne modele“ i „Menadžment društvenih mreža.“

Konferenciji je, uz brojne goste iz Slovenije i inozemstva, prisustvovao i Institut za društveno odgovorno poslovanje.

Konferencija Slovenija