Održan seminar o nefinancijskom izvještavanju

Potaknuta interesom poslodavaca za temu, Hrvatska udruga poslodavaca 2. je lipnja 2016. organizirala seminar na temu nefinancijskog izvještavanja u okviru projekta Društveno odgovorno poslovanje za sve.

Dobar odaziv nazočnih potvrdio je pravodobnost izbora teme i govornika, a imajući na umu otvorena pitanja predstojeće transpozicije odredbi Direktive 2014/95/EU u hrvatsko zakonodavstvo.

Savjetnica u Odjelu za politike EU i međunarodne poslove HUP-a, Biserka Sladović, kao uvod u temu, predstavila je rezultate Studije o nefinancijskom izvještavanju koja daje uvid u trenutnu praksu nefinancijskog izvještavanja u našoj zemlji. Gordana Ćorić (Vern) predstavila je zanimljivo istraživanje o nefinancijskom izvještavanju u trgovačkim društvima u portfelju RH te dala nazočnima prijedloge o primjerima kako se DOP može koristiti za povećanje zapošljivosti mladih.

3

Dobar primjer promišljanja društveno odgovornog poslovanja u svim aspektima poslovanja tvrtke dala je Matilda Ivaniš Knez iz Biovege, ovogodišnjeg dobitnika HUP-ove nagrade za primjere dobre prakse DOP-a. Institut za društveno odgovorno poslovanje, istaklo je važnost nefinancijskog izvještavanja za mala i srednja poduzeća, ali i prisutnima dalo uvid u upravo usvojene promjene unutar GRI Smjernica za izvještavanje. Richard Betts, Senior Sustainability Manager (EY), započeo je izlaganje s temeljnim pojmovima održivosti i zašto je ona važna za poduzetnike, a nastavio s globalnim i europskim trendovima u održivosti: GRI, IIRC, te novoj Direktivi 2014/95/EU.

Iz razmjene mišljenja i iskustava koja je uslijedila nakon izlaganja, bilo je vidljivo kako je tema daleko od iscrpljene, a brojni zahtjevi za nastavkom sličnih edukacija govore o zanimanju poduzetnika za temu. 

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.