Europski tjedan održivog razvoja kao povod za dijalog sa studentima RRiF Visoke škole za financijski menadžment

Peta GRI Globalna konferencija u organizaciji Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) održala se od 18. do 20. travnja 2016. godine Amsterdamu. Globalna inicijativa za izvještavanje međunarodna je nezavisna standardizacijska organizacija koja pomaže poduzećima, vladama i drugim organizacijama u boljem razumijevanju i komuniciranju njihovih utjecaja na brojna pitanja kao što su klimatske promjene, ljudska prava te korupcija. GRI je pokrenuo navedenu konferenciju s ciljem okupljanja svjetskih lidera, mislioca i stručnjaka u području nefinancijskog izvještavanja kako bi se u fokus postavile gospodarske, okolišne, političke i strateške teme.

Ove je godine naglasak bio na Globalnim ciljevima održivog razvoja, pitanju kako i na koji način nefinancijsko izvještavanje doprinosi izgradnji bolje budućnosti te Direktivi 2014/95/EU prema kojoj nefinancijsko izvještavanje na području Europske unije s 1. siječnjem 2017. godine postaje obavezno.

Institut za društveno odgovorno poslovanje (IDOP) je istraživačko-savjetodavna organizacija usmjerena na razvoj društvene odgovornosti poduzeća i promociju nefinancijskog izvještavanja kroz nezavisno istraživanje, savjetovanje i prikaz dobrih praksi na području Republike Hrvatske, a čija je stručnjakinja certificirana od strane GRI partnera Sustainserv u Zürichu. Upravo stoga, u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, Institut za društveno odgovorno poslovanje je 2. lipnja 2016. godine u 18 sati u RRiF Visokoj školi za financijski menadžment u Zagrebu održao predavanje pod nazivom Osvrt na GRI Globalnu konferenciju: Važnost nefinancijskog izvještavanja na kojem će sumirati zaključke konferencije, objasniti Direktivu koja se odnosi na nefinancijsko izvještavanje, te njezinu sveukupnu važnost i potrebitost u radu poduzeća i društvenom razvoju.

Slika1

Pružen je i pregled trenutnog socio-ekonomskog okruženja u Hrvatskoj kojeg karakterizira povećana potreba za transparentnim i odgovornim poslovanjem i investicijama, brojne društvene promjene nakon stupanja u EU te činjenica kako u hrvatskim poduzećima još uvijek ne postoji sistematiziran model primjene društveno odgovornih strategija.