TCFD - Task Force on climate-related financial disclosures

Izvještavanje o temama vezanim za klimatske promjene stvara sve veći poticaj investitorima.

TCFD - Task Force on climate-related financial disclosures ili Odbor za financijsku stabilnost o objavi financijskih informacija povezanih s klimatskim promjenama je međunarodni konzorcij nacionalnih financijskih vlasti i tijela za standarde koje razvijaju politike i smjernice za promicanje globalne financijske stabilnosti, sada pokreće inicijativu za izvještavanje o održivosti.

Radna skupina za financijske informacije o klimatskim promjenama (TCFD) će stvoriti preporuke za objavljivanje financijskih rizika povezanih s klimatskim promjenama koje poduzeća koriste za pružanje informacija zajmodavcima, osiguravateljima, investitorima, regulatorima i drugim dionicima. Radnu skupinu vodi Michael R. Bloomberg, osnivač Bloomberg LP.

"Ključno je da industrije i investitori razumiju rizike koji proizlaze iz klimatskih promjena, ali trenutno ima premalo transparentnosti u vezi s tim rizicima." - Bloomberg

Iz tog razloga TCFD objavio je Preporuke za izvještavanje o temama vezanim za klimatske promjene kojeg možete pogledati ovdje, dok je webinar objave ovog dokumenta dostupan ovdje. 

Screen Shot 2017-11-22 At 14.45.01

Što mi možemo učiniti?

Nefinancijsko izvještavanje postaje sve važnije tema investitorima. Bitno je da se te informacije dostave na tržišta kao strukturirani podaci. Globalna inicijativa za izvještavanje (GRI) i Projekt za razotkrivanje emisija ugljika (Carbon Disclosure Project- CDP) imaju i XBRL taksonomije, a Ministarstvo zaštite okoliša u Japanu također ima taksonomiju koja obuhvaća pitanja o klimatskim promjenama. Koordinacija i pružanje usporedivosti u ovim okvirima za objavljivanje sve je važnija. TCFD treba potkrijepiti relevantnost svog okvira usredotočujući se na objavljivanju informacija, a ne na objavljivanje "papira".