Dvadeset godina nefinancijskog izvještavanja: Vidimo li promjene?

The Global Reporting Initiative (GRI), odnosno Globalna inicijativa za izvještavanje, međunarodna je nezavisna standardizacijska organizacija koja pomaže poduzećima, vladama i drugim organizacijama u boljem razumijevanju i komuniciranju njihovih utjecaja na brojna pitanja kao što su klimatske promjene, ljudska prava te korupcija. Ove godine, GRI obilježava dvadeset godina svojega postojanja te dvadeset godina od začetka nefinancijskog izvještavanja.

Od 2015. godine, čak 7.500 organizacija diljem svijeta koristi GRI smjernice pri izvještavanju o održivosti što neizbježno otvara niz pitanja o njihovoj važnosti, osobito ona koja se tiču utjecaja nefinancijskih izvještaja/izvještaja o održivosti na društvene i ekonomske promjene te izgradnju pravedne i inkluzive ekonomije. Danas, prema podacima KPMG-ovog Istraživanja o društveno odgovornom poslovanju iz 2015. godine, čak 74% svjetskih poduzeća (G250) koristi GRI smjernice, kao i tisuće malih i srednjih poduzeća u 90 zemalja diljem svijeta.

Ove se godine u Amsterdamu održava Peta GRI Globalna konferencija, a ono što je njezina glavna karakteristika, kao i njezinih prethodnica, jest činjenica da će okupiti svjetske lidere, mislioce i stručnjake u području nefinancijskog izvještavanja, postaviti u fokus gospodarske, okolišne, političke i strateške teme te propitkivati na koji način nefinancijsko izvještavanje doprinosi izgradnji bolje budućnosti, ali i kako unaprijediti područje nefinancijskog izvještavanja.

Posljednja se konferencija održala 2013. godine kada je registrirano gotovo 5000 izvještaja te se na toj, Četvrtoj GRI Globalnoj konferenciji, predstavila četvrta verzija GRI smjernica koje su danas fokusirane na materijalnost, odnosno na ono što je važno i gdje je važno. Sudjelovalo je čak više od 1600 ljudi te 171 govornik iz svih dijelova svijeta.

Za manje od tri mjeseca, GRI će ugostiti Petu Globalnu konferenciju pod nazivom Empowering Sustainable Decisions. I ove godine, brojni će stručnjaci govoriti o važnim temama našeg vremena, poput klimatskih promjena, ljudskih prava i korupcije.

Konferencija će se održati od 18. do 20. svibnja u Amsterdamu, a sve potrebne informacije možete vidjeti ovdje.