Došlo je vrijeme: KPMG-ovo istraživanje o stanju izvještavanja o održivosti 2020

Prvo izdanje istraživanja o statusu izvještavanja o održivosti KPMG je objavio 1993. Od tada, svake dvije ili tri godine stručna poslovna zajednica s nestrpljenje očekuje ovo istraživanje kako bi dobili najdetaljniji pregled trendova i budućih smjernica izvještavanja o održivosti. 

Ove godine, KPMG-ovo istraživanje pod nazivom "The time has come - The KPMG Survey of Sustainability Reporting 2020" čini 11. izdanje i karakterizira ga potpuno drugačije okruženje nego kada je objavljeno prvo izdanje, ne tako davne 1993. godine. 

Prije 30 godine, samo je 12% poduzeća (N100) objavljivalo izvješća o održivosti. Danas ta brojka iznosi 80% i više od 90% poduzeća među najvećima poduzećima u svijetu (G250).

Istraživanje o stanju izvještavanja o održivosti proveli su stručnjaci KPMG-a na uzorku 5.200 poduzeća u 52 zemlje i pravna okvira, čineći ovo najopsežnijim istraživanjem na ovu temu. Rezultati ovog istraživanja temelje se na višemjesečnom istraživanju KPMG-ovih stručnjaka koji su analizirali tisuće korporativnih izvještaja i njihovih web stranica. 

Ovo istraživanje pruža detaljan uvid u globalne trendove u izvještavanju o održivosti i nudi uvide za poslovne lidere, odbore i stručnjake za održivost. Cilj mu je podržati one koji su odgovorni za procjenu i pripremu izvještaja o održivosti neke organizacije. Rezultati analize služi i kao vodič investitorima, menadžerima imovine i rejting agencijama koji sada u procjenu korporativne uspješnosti i rizika uzimaju u obzir održivost ili ESG pokazatelje.

U 2020. godini istraživanje se usredotočilo na četiri ključna aspekta izvještavanja o održivosti:

  • Ključni globalni trendovi u izvještavanju o održivosti
  • Izvještavanje o rizicima od gubitka biološke raznolikosti
  • Izvještavanje o riziku povezanom s klimom i smanjenju ugljika
  • Izvještavanje o UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDG)

Ključni globalni trendovi u izvještavanju o održivosti

KPMG 1

 Izvještavanje o rizicima od gubitka biološke raznolikosti

KPMG 2

Izvještavanje o riziku povezanom s klimom i smanjenju ugljika

KPMG 3

Izvještavanje o UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDG)

KPMG 4

Izvor: 

The time has come, The KPMG Survey of Sustainability Reporting 2020

Pogledajte webinar u kojem su predstavljeni rezultati istraživanja