Javno savjetovanje o prethodnoj procjeni za Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2016. godine više od 165 čelnika i svjetskih dužnosnika u New Yorku je potpisalo povijesni dokument o klimatskim promjenama, prethodno dogovoren na UN-ovoj konferenciji o klimi koja se održala u Parizu, u prosincu 2015. godine. Na tadašnjoj se konferenciji čak 197 zemalja obvezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija, u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Upravo je ova činjenica označila globalno okretanje leđa fosilnim gorivima te podupiranje razvoja zelenih tehnologija i zanimanja.

Potpisivanje Pariškog sporazuma prvi je korak u ostvarivanju zadanih globalnih ciljeva kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena. Nakon što su zemlje potpisale sporazum, obvezale su se na daljnje korake koje moraju učiniti unutar svojih granica. Sporazum stupa na snagu trideset dana nakon potpisivanja, nakon što ga je ratificiralo 55 zemalja koje zajedno ispuštaju najmanje 55% svih stakleničkih plinova, odnosno 4. studenoga 2016. U ovome trenutku, sporazum je ratificiralo 86 zemalja od ukupno 197. Republika Hrvatska još uvijek nije među njima.

Ciljevi Pariškoga sporazuma

Sporazum obvezuje sve države da dostave i primjenjuju svoje nacionalno određene doprinose, pri čemu razvijene države u naporima smanjenja emisija stakleničkih plinova nastavljaju imati vodeću ulogu, u priopćenju navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Europska komisija predložila je da sve države članice emisije CO2 do 2030. zajedno smanje za najmanje 40% u odnosu na razinu iz 1990. Unutar EU, svaka će država imati svoje specifične obaveze i ciljeve. Važno je napomenuti kako Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s brojnim znanstveno-istraživačkim institucijama izrađuje Strategiju niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., temeljni dokument kojim se obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova prenose u određene sektorske politike te se dugoročno usmjerava gospodarski i socijalni razvoj prema društvu s niskim emisijama stakleničkih plinova. Strategija je u skladu s Pariškim sporazumom jer se izrađuje sukladno obvezama koje će Hrvatska imati prema klimatsko-energetskom okviru 2030. godine.

Uključite se u javno savjetovanje o prethodnoj procjeni za Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata. U otvorena javna savjetovanja možete se uključiti kao pojedinac ili organizacija/institucija te komentirati nacrte zakona ili drugih propisa.

S obzirom kako je službeno započelo Javno savjetovanje o prethodnoj procjeni za Zakon o potvrđivanju Pariškog sporazuma, još uvijek se stignete uključiti te sudjelovati u stvaranju Zakona o potvrđivanju Pariškog sporazuma koji će biti implementiran u hrvatsko zakonodavstvo.

Ističemo kako je cjelokupni postupak transparentan te omogućuje jasnu vidljivost svih prijedloga i njihovih autora/ica. Također, prihvaćanje ili (djelomično) odbijanje prijedloga prati objašnjenje institucije koja provodi savjetovanje. 

Paris Ratification Blogrraphics V2 02

 ___________________________________________________________________________

Pogledajte dokumentarac UN-ovog vjesnika mira za klimatske promjene Leonarda DiCapria koji na zanimljiv način govori o važnosti i alarmantnosti primjene Pariškog sporazuma.