Javno savjetovanje o Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022.

Aplikacija e-Savjetovanja omogućila je uključivanje u otvoreno javno savjetovanje o nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022.

Javna rasprava trajat će do 2. prosinca 2016., nakon što je prvi krug rasprave završio 30. lipnja. Plan je ponovno stavljen na javnu raspravu zbog velikoga interesa javnosti i tehničkih nadopuna. 

Cilj Plana je unaprijediti politiku gospodarenja otpadom sukladno konceptu kružnog gospodarstva. Upravo zato, Plan se temelji na odvojenom prikupljanju otpada, recikliranju i kompostiranju. Također, ciljevi Plana omogućit će ispunjenje EU obaveze da se do 2020. godine odvojeno prikuplja 50% papira, stakla, plastike i metala. Jednako važno, donošenje Plana uvjet je za korištenje 475 milijuna eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju za projekte zaštite okoliša kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Više informacija o Planu gospodarenja otpadom možete pronaći ovdje.

***

U otvorena javna savjetovanja možete se uključiti kao pojedinac ili organizacija/institucija te komentirati nacrte zakona ili drugih propisa te sudjelovati u postpku donošenja zakona, drugih  propisa i akata. 

Podsjećamo, cjelokupni postupak transparentan te omogućuje jasnu vidljivost svih prijedloga i njihovih autora/ica. Također, prihvaćanje ili (djelomično) odbijanje prijedloga prati objašnjenje institucije koja provodi savjetovanje.