Europska komisija objavila je nova pravila za povećanje porezne transparentnosti poduzeća

Dana 12. travnja 2016. godine, Europska komisija pokrenula je novi zakonski prijedlog o javnom objavljivanju poreznih podataka multinacionalnih kompanija. Kao rezultat prijedloga, velike multinacionalne tvrtke koje posluju unutar granica EU-a, a imaju godišnji promet od preko 750 milijuna eura, bit će prisiljene redovito objavljivati podatke o prihodima te shodno tome koliki plaćaju porez. Ovaj se prijedlog odnosi na svih 28 zemalja članica, bez iznimke.

Također, ovaj prijedlog funkcionira kao amandman na Računovodstvenu direktivu kojoj je cilj osigurati da velika poduzeća u prostoru EU-a redovito i transparetno objavljuju podatke o dobiti i porezu. 

Ova je inicijativa dio trenutnih stremljenja EU-a u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza velikih poduzeća te agresivnog planiranja poreza, što je označeno kao politički prioritet od strane Junckerove komisije. Europska je komisija izjavila kako će svi objavljeni podaci biti dostupni pet godina te je prijedlog uređen tako da štiti povjerljive poslovne informacije.

Smatra se kako će provedba ovoga prijedloga omogućiti građanima diljem Unije mnogo veća znanja kada je riječ o ponašanju tvrtki vezanom za plaćanje poreza, potičući ih da pravilno i transparetno plaćaju poreze u području u kojem posluju.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.