Doniranje hrane za humanitarne potrebe: dopuna Pravilnika o PDV-u

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 90kg hrane po stanovniku. Mnogi se upravo zato okreću kupnji jeftinijih proizvoda koji su pred istekom roka trajanja. Društvene promjene neizbježno su utjecale na rast broja diskont trgovina koje nude proizvode po vrlo sniženim cijenama, a što je bliže datum isteka roka trajanja, proizvod je sve jeftiniji.

Proizvode i namirnice koji se bliže isteku roka trajanja proizvođačima preostaje uništiti, donirati ili pak prodati pod drugim uvjetima. Ukoliko je cijena proizvoda bila, primjerice, 5 kuna, a njezino uništavanje jest 50 lipa, a proizvod je na kraju prodan za kunu, ostvaruje se kuna i pol čiste dobiti. Upravo zato, kako bi se izbjeglo skupo uništavanje hrane, proizvođači u diskontima prodaju hranu po poprilično sniženim cijenama.

Iz utrška se pokriva dio zajedničkih troškova te štedi na troškovima zbrinjavanja nakon isteka roka u kojem je preporučeno konzumirati proizvod. Na godišnjoj se razini stoga ostvaruju uštede od čak 50% na troškovima zbrinjavanja. Sve namirnice koje se mogu pronaći u diskontima prethodno prolaze proces konzerviranja, stoga nema straha od posljedica za zdravlje. Ipak, uvijek je preporučljivo obratiti pozornost na okus, miris i izgled namirnica, bez obzira na datum koji stoji na pakiranju.

Kraj godine donio je nekoliko izmjena Pravilnika o PDV-u. Najvažnija se odnosi na doniranje hrane zbog sprječavanja njezina uništavanja, zaštite okoliša te pomoći kranjnjim primateljima. Prije ovih izmjena, poduzeća su na doniranu hranu morala plaćati PDV, no sada više nije takav slučaj.

Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje objavljen je u Narodnim novinama br. 119/15., a donijet je od strane Ministarstva poljoprivrede. Pravilnik je stupio na snagu 1. studenog 2015. i u njemu su propisani detaljni uvjeti, kriteriji i načini doniranja hrane i hrane za životinje, uvjeti koje mora ispunjavati posrednik u doniranju hrane i hrane za životinje te sadržaj i način vođenja Registra posrednika. Ovaj se Pravilnik oslanja na Zakon o hrani i Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Donirana hrana ne smije biti predmetom trgovanja te ukoliko je označena s pojmom ''upotrijebiti do'' određenog datuma, mora biti donirana prije isteka roka. Ako je hrani već istekao rok trajanja, posrednik može i u tom slučaju hranu dati krajnjem primatelju pod uvjetom da je krajnji primatelj obaviješten o tome i da je takvu hranu prihvatio.