U Ini obilježeno 20 godina izvještavanja o održivom razvoju

6. prosinca 2018. godine u Ini je obilježeno 20 godina izvještavanja o održivom razvoju. INA je još 1998. godine, među prvim kompanijama u Hrvatskoj, objavila nefinancijsko izvješće: INA u zaštiti okoliša 1996. i 1997.g. na hrvatskom i engleskom jeziku. Važno je reći kako je inicijativa za ovim nefinancijskim izvještajem došla zbog same želje kompanije kako bi se povećala transparentnosti na području zaštite okoliša.

Ininim primjerom stvaranja tradicije nefinancijskog izvještavanja, Hrvatska stvara svoju bogatu povijest transparentnosti poduzeća, te se može s ponosom predstaviti kako je dobrovoljno nefinancijsko izvještavanje okolišne dimenzije započelo još 1998. godine. Prvi izvještaji o okolišu objavljeni su u Skandinavskim zemljama, SAD-u, Australiji, te državama Zapadne Europe poput Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske 1990-ih godina. U to doba, kompanije širom svijeta bile su motivirane za praćenje, procjenu i izvještavanje uspjeha poduzeća na području društvene i ekološke odgovornosti nakon održanog Earth Summit-a u Rio de Janeiru  1992. godine koji je pokrenuo lavinu šireg izvještavanja podzeća.  

Ina _idop

2002. godine INA je objavila Izvješće o zaštiti okoliša, zdravlju i sigurnosti, a 2004. godine, sa samo nekoliko drugih hrvatskih tvrtki, INA Grupa objavila je Socijalno izvješće sukladno smjernicama Globalne inicijative za Izvještavanje (GRI). U 2007. godini Izvješće o održivom razvoju razvijeno je prema metodologiji GRI G3, koja uključuje izvještavanje o društvenom i okolišnom utjecaju, a 2015. godine, kao prvo takve vrste u Hrvatskoj, objavljeno je integrirano Godišnje izvješće.

„INA u svojim izvješćima nastoji primijeniti metodološke inovacije, pružiti cjelovitu sliku postignuća i ciljeva u različitim područjima poslovanja, uvid u rizike s kojima se suočava te načine rješavanja“- izjavila je gđa Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA Grupe.

INA-Odrzivi -Razvoj -24_DAB_061218 (1)
Foto: Pixsell 

Kako bi definirali sadržaj nefinancijskog izvještaja, INA svake dvije godine (nema potrebe svake godine zbog nepromjenjivosti makroekonomskog okruženja) provodi dijalog s ključnim dionicima. Na slici ispod moguće je vidjeti rezultate uključivanja dionika i najvažnije teme održivosti koje su dionici identificirali.

IMG_1406

Izvješće o održivom razvoju je organizacijski izvještaj koji se objavljuje na godišnjoj razini i daje podatke o gospodarskim, ekološkim i društvenim rezultatima kompanije. Odluka o trasparentnom nefinancijskom izvještavanju INA-e bila je dobrovoljni izbor kompanija, a tek od 1. siječnja 2017. godine nefinancijsko izvještavanje obvezno je za velika poduzeća od javnog interesa u Europskoj uniji u skladu s Direktivom 2014/95/EU ili Direktivom o nefinancijskom izvještavanju koja je prenešena u hrvatski Zakon o računovodstvu.

  • Inina Izvješća o održivom razvoju za 2014. i 2016. godinu nagrađena su nagradom „Green Frog Award“ koja se dodjeljuje najboljim izvještajima o održivosti u Hrvatskoj.
  • 2017. godine Ini je dodijeljeno posebno priznanje na Deloittovom srednjeeuropskom natječaju za najbolje izvješće o održivosti, a za Izvješće za 2015. godinu priznanje je dobiveno za zrelost u pogledu točnosti i važnosti prezentiranog sadržaja.
  • 2018. godine INA Grupa je među prvim kompanijama u Hrvatskoj objavila Godišnje izvješće za 2017. godinu prema GRI Standardima.

Sve nefinancijske izvještaje INA-e moguće je pronaći na web stranici kompanije, što pokazuje da INA ide iznad zakona po pitanju transparentnosti jer su javno dostupni izvještaji od 2004. godine, a ne samo oni iz posljednjih 5 godina kako nalaže zakon o računovodstvu. 

INA Grupi čestitamo na 20 godina nefinancijskog izvještavanja i nadamo se kako će INA Grupa nastaviti svjetske trendove integriranog izvještavanja što predstavlja najnoviji pravac i izazov korporativnog izvještavanja.