Povelja o raznolikosti stigla i u Hrvatsku

 Idop Main

Predstavljanje Povelje o raznolikosti Hrvatska održano je 6. rujna 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Projekt je započeo početkom godine, u lipnju je održana javna rasprava, a tekst Povelje je usvojen i predstavljen javnosti 6. rujna. Svečano potpisivanje Povelje očekuje se u listopadu.

Povelja o raznolikosti je inicijativa koja je pokrenuta u 18 zemalja Europske unije, a cilj joj je promocija raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu. Povelja o raznolikosti Hrvatska razvija se u sklopu projekta I.D.E.A.S. (Innovation. Diversity. Economy. Awareness. Success.) kojeg sufinancira Europska Unija, Opća uprava za pravosuđe. Iako sve Povelje različitih zemalja slijede iste smjernice, tekst povelje nije unaprijed zadan nego ga izrađuje svaka zemlja individualno, a potpisnici joj pristupaju na dobrovoljnoj bazi.

Povelja je prvenstveno namijenjena poslovnom sektoru, ali mogu joj pristupiti i druge organizacije koje se zalažu za provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju. Tako povelju uz poduzeća, mogu potpisati i nevladine organizacije, javne ustanove, poslovna udruženja, akademske institucije i svi koji žele raditi na promociji raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu. Potpisivanjem Povelje, potpisnik prihvaća da će javno podržavati, štititi i razvijati raznolikost u svojoj organizaciji i u svom lancu vrijednosti, te da će nastojati stvoriti poticajno radno okruženje za sve bez obzira kojoj manjinskoj skupini pripadali.

Kao ambasadori Povelje koji pomažu u njezinoj promociji imenovani su ugledni članovi poslovne zajednice: Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle d.d., Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirija d.d., Daria Mateljak, direktorica Hauska& Partner Hrvatska, John Gasprac, predsjednik uprave PwC Hrvatska i Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik.

Okupljanjem različitih skupina dionika, Povelja služi kao platforma za suradnju i razgovor o upravljanju raznolikošću a potpisnicima omogućava i pristup alatima za provedbu politike raznolikosti, izvorima najboljih praksi te drugih resursa razvijenih od strane Europske platforme za raznolikost.

Europsku platformu za raznolikost utemeljila je Europska Komisija 2010. kako bi podržala razvoj i razmjenu dobrih praksi među zemljama članicama. Danas platforma okuplja više od 7100 potpisnika iz 18 zemalja članica koje su prihvatile načela Povelje na nacionalnoj razini, a više od 14 milijuna zaposlenika ima koristi od dobrovoljne posvećenosti poduzeća i institucija potpisnica primjeni politike raznolikosti.

Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama: