Globalna anketa o SDG-jevima: Rezultati pokazuju potrebu za djelovanjem

Ciljevi održivog razvoja (SDGs) plan su za postizanje bolje i održivije budućnosti za sve. Oni su jedinstveni poziv na akciju da se okonča siromaštvo, zaštiti planet i osigura mir i napredak svim zemljama. Ciljevi održivog razvoja definiraju globalne izazove s kojima se suočavamo, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske i okolišne promjene te mir i pravdu.

Što je Global Survey?

Global Survey je projekt koji prikuplja mišljenja i očekivanja o pitanjima održivosti, uključujući i Ciljeve održivog razvoja, u što je više moguće zemalja diljem svijeta.

 Screen Shot 2020-02-04 At 22.59.56

Projekt provodi Schlange and Co. (S & C), njemačka konzultantska tvrtka za održivost, i Centar za poslovanje i okoliš Sveučilišta Yale. Osim IDOP-a, službeni promotor postao je i naš projekt sociSDG te projektni partneri.

Između rujna 2018. i lipnja 2019., Global survey ili Globalna anketa dosegla je otprilike 27 000 sudionika iz 174 zemlje iz područja politike, gospodarstva, znanosti i obrazovanja, medija i civilnog društva kako bi istražili njihova mišljenja i očekivanja u pogledu održivosti i SDG-ova. Više od 250 organizacija i utjecaja na društvene medije pomoglo je u širenju ankete.

Posjetite web stranicu projekta Global Survey te pročitajte izvještaj i materijale


Ključni rezultati:

  1. Manje od polovice ispitanika u svijetu poznaje SDG-ove.
  2. Klimatska akcija, kvalitetna edukacija i dobro zdravlje i dobrobit imaju najveći prioritet, s regionalnim razlikama koje nastaju na području klimatskih akcija.
  3. Mladi daju prednost klimatskim akcijama, dok starije generacije više vole dobro zdravlje i dobrobit, kvalitetno obrazovanje i biološku raznolikost.
  4. Procjenjujući važnost ravnopravnosti spolova postoji značajan jaz između spola i regije.
  5. Ispitanici širom svijeta uzimaju u obzir održivost prilikom glasanja i kratkoročnih ekonomskih odluka; u Europi je izbor poslodavca najvažniji iz perspektive održivosti.
  6. Ispitanici smatraju da su svi sektori odgovorni za promicanje održivog razvoja, ali posebno vlade.

Između ostalog, rezultati Globalne ankete pokazuju konkretnu potrebu za djelovanjem radi podizanja svijesti i razumijevanja političke i društvene važnosti SDG-a među svim relevantnim ciljnim skupinama i cijelim stanovništvom. Široka i dosljedna kampanja podizanja svijesti temeljena na Agendi 2030 može biti prikladna mjera. Vlade, u suradnji sa znanošću i obrazovanjem, gospodarstvom, civilnim društvom i medijima, mogu uspostaviti inicijative u svojim zemljama za razvoj i primjenu odgovarajućih koncepata za širenje SDG-ova s ​​praktičnim preporukama za svakodnevni život.

Joachim Schlange, generalni direktor S&C-a, istraživanje ocjenjuje pozitivno, ali je kritičan prema njegovim rezultatima: „Globalna anketa postigla je globalnu pokrivenost i bilježi kako individualne tako i profesionalne perspektive - što je jedinstveno. Sada je vrijeme da se poduzmu mjere za postizanje SDG-ova do 2030."

Globalnu anketu financira njemačko savezno ministarstvo za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, a provodi njemačko savjetovanje o održivosti Schlange & Co. (S&C). Yale Center for Business and Environment (CBEY) naručen je kao akademski partner za znanstvenu podršku.

 

Website: www.globalsurvey-sdgs.com

Twitter: @GlobalSurveySDG

Facebook: @GlobalSurveySDG

Instagram: globalsurvey17

LinkedIn: Global Survey on Sustainability and the SDGs